Veliko slatko slavlje u srcu Vižinade

"Brdo kolača" u srcu Vižinade (M. RIMANIĆ)
"Brdo kolača" u srcu Vižinade (M. RIMANIĆ)

Veličanstvenom izložbom 240 uzoraka tradicijskih kolača iz pećnica domaćica iz raznih krajeva Istre otvorena je jubilarna 20. "Slatka Istra". Tako su brojni posjetitelji mogli uživati u mirisima, okusima i bojama slastica koje su prekrile veliki dio površine poznate Batisteline šterne u središtu Vižinade.

Osim društvenog i turističkog događanja "Slatka Istra" je i sve prestižno natjecanje u pripremi domaćih kolača. Ove su godine, odlukom žirija u sastavu Irena Janko, Stanislav Poropat, Vesna Medvedec, Pino Vorić, Bruno Šimonović i Antonio Vekić za najbolje fritule nagrađeni Leticija Šestan, kroštule Vesna Škofić, pincu Jolanda Fatorić, poveticu Rita Ritossa, pandešpanj Suzana Dešković, bucolaj Rosa Jugovac, breskvice Ljerka Ćus, paštine Nadija Matković i cukerančiće Tihana Šegon.

Manifestacija je započela promenadom Limenih glazbi iz Vižinade i Svetog Lovreča uz pratnuju mažoretkinja iz Višnjana, a posjetitelji su imali prigode u kući Maraston pogledati izložbu o dva desetljeća "Slatke Istre". Općinski načelnik Marko Ferenac, otvarajući izložbu kolača izrazio je zadovoljstvo što se "Koroštulijada" koja je započela kao prateći program pjesničkog susreta "Verši na šterni" razvila u prepoznatljivu i najveću izložbu i smotru istarskih tradicijskih kolača. Uz kolače na šterni posjetitelji su oko nje mogli uživati u domaćim proizvodima s Vižinaštine, a to su vrhunska vina i maslinova ulja, koja su već odavana svojom kvalitetom prešla granice Istre.

Prije večernjeg programa održan je "cooking show" na kojem su se ekipe limenih glazbi Vižinade i Svetog Lovreča, te Općine Vižinada i posjetitelja natjecale u pripremi fritula. Neki od njih već su imali iskustva s fritulama, a neki poput gošći iz Velike Britanije i Irske prvi su se put srele s ovom istarskom slasticom. Bez obzira što su simpatije publike bila na njihovoj strani najbolje fritule su, po ocjeni Dragice Lukin i Davorke Ritoša, pripremili su članovi limene glazbe iz Svetog Lovreča.

Sve izložene kolače nakon proglašenja pobjednika posjetitelji su mogli nabaviti po promotivnoj cijeni od 20 kuna, a prikupljeni je novac namijenjen u humanitarne svrhe. U sklopu "Slatke Istre" svake se godine dodjeljuju i nagrade za najbolju okućnicu. Ove je godine za najbolju okućnicu priznanje dobila obitelj Mare i Marijana Lubiana iz Vižinade, a za najuređeniji okoliš kuće za odmor obitelj Pilato iz sela Lašići. "Slatku Istru", koja se u Vižinadi održava u sklopu proslave Svete Marije Vele, zaključili su "Ribalata bend" i popularni Ivan Zak čiji je koncert velikim brojem posjetitelja ispunio prostrani plac u središtu Vižinade. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter