Veliko razlaganje - tema 54. porečkog Annalea

Andi Bančić, Sanja Radetić Fatorić, Branka Benčić i Damir Očko najavili su izložbu (V. HABEREITER)
Andi Bančić, Sanja Radetić Fatorić, Branka Benčić i Damir Očko najavili su izložbu (V. HABEREITER)

Jedna od najdugovječnijih godišnjih umjetničkih izložbi u Hrvatskoj, porečki Annale, održat će se ove godine po 54. put, a svečano otvorenje je sutra u 21 sat u galeriji Zuccato, te se nastavlja pola sata kasnije u Istarskoj sabornici. Ovogodišnja kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Branka Benčić, a izložbu je nazvala Veliko razlaganje/Great undoing po jednoj od pjesama Nicka Cavea. Za sudjelovanje na izložbi odabrala je radove dvanaest autora, a to su: Ben Cain, Alejandro Cesarco, Igor Eškinja, Shaun Gladwell, Tina Gverović, Vlatka Horvat, Zlatko Kopljar, Marko Lulić, David Maljković, Damir Očko, Goran Petercol i Laure Prouvost.

- Godinama sam posjećivala Annale i već sam otprilike znala kako pristupiti izložbi i upravo iz tog razumijevanja tipologije krenula sam kako bi formirala koncepciju za ovogodišnju izložbu. Ona se zove Veliko razlaganje i tiče se nekoliko stvari - samog Annalea, prostora, izložbe, ali i trenutka u kojem živimo i načina kako umjetnici kroz svoje radove razlažu stvari, odnosno povijest, institucije, tijelo ili samu izložbu. Najveći dio zastupljenih umjetnika je rođen sedamdesetih godina, nekako meni bliska generacija umjetnika koje i sama pratim i s kojima sam u kontaktu, te razumijem i poznajem njihov rad. To je međunarodna selekcija umjetnika, jer mislim da se moramo okrenuti međunarodnom kontekstu kako bi se učinili razumljivijim, ali i da ne budemo ograničeni samo na lokalnu scenu, rekla je Branka Benčić.

Benčić ističe da će biti predstavljen široki spektar radova od videa, crteža, fotografije i kolaža, a dok je Zuccatu pristupila kao white clean prostoru, u Sabornici je nastojala sam ambijent staviti u veću korist samom sebi na način da će postavljeni radovi tome pridonijeti. Zajedničko je svim radovima da se bave razlaganjem, dekompozicijom umjetničkog djela, jezika umjetnosti i njihove interakcije u prostoru izložbe.

Govoreći o umjetnicima, Benčić kaže da se kod međunarodnih umjetnika radi se o nekim od najboljih iz svoje generacije, koji su se već dokazali kroz nekoliko nagrada, npr. Laure Prouvost je dobitnica Turnerove nagrade u Londonu, a Alejandro Cesarco i Shaum Gladwell predstavljali su svoje zemlje Urugvaj i Australiju na Biennaleu u Veneciji, pa će ovo biti ne samo jedinstvena prilika u Istri nego i cijeloj Hrvatskoj za upoznavanje s radovima ovih umjetnika. Od starije generacije tu su Zlatko Kopljar i Goran Petercol.

Zanimljivost je da će svoj rad prvi put u Hrvatskoj predstaviti Damir Očko, nakon što je premijerno predstavljen ove godine u Künstlerhausu (Halle für Kunst & Medien -KM) u Grazu.

Pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture, Istarska županija i Grad Poreč, uz sponzore Vina Rossi i Elektrometal. Izložba će biti otvorena do 7. rujna. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter