Veliko proljetno pospremanje fažanskog podmorja

Treneri Darko Raić Sudar, Miroslav Kuljanac i Bruno Grebenar vodili su momčad
Treneri Darko Raić Sudar, Miroslav Kuljanac i Bruno Grebenar vodili su momčad

Što može roniocima pljusak? Ništa, zato i jesu danas, njih 20-ak, prije podneva brzo obavili posao u lučici u Fažani i na suho izbacili otpad što se u godinu dana nakupljao u podmorju. Drugoj velikoj ekološkoj akciji u organizaciji Pomorsko športsko ribolovnog društva Sardela iz Fažane i opet su se odazvale brojne organizacije, ustanove i pojedinci. Sudionici su međusobno podijelili zadatke, rasporedili se duž obale, a ronioci brzo nestali pod vodom da bi uskoro i opet izronili i na obalu "izložili" otpad.

Na taj se način kamioncin općinskog Komunalca brzo napunio auto-gumama što su na barkama služile kao bokobrani, sitnim metalnim, staklenim i drugim otpadom, pa čak i plastičnim stolicama. Za očekivat je i bilo da ove godine bude daleko manje otpada nego lani, kada je fažanski akvatorij trebalo očistiti od rusvaja u podmorju što ga je prouzročilo veliko nevrijeme što je u veljači 2016. poharalo lučicu, oštetilo plovila i lučku infrastrukturu.

I ove godine pozivu PŠRD-a Sardela odazvali su se ronioci pulskog Centra za podvodne aktivnosti, Ronilačkog kluba Uljanik, ali i postrojbe MORH-a s Briona, zatim članovi Jedriličarskog kluba Brioni, kao i lokalnog DVD-a, poduzeća Komunalac i mnogi drugi. Sudjelovalo je dakle više od 30 osoba s čak šest barki uz pomoć kojih su na kopno izvlačili otpad. A zbog obilne kiše, nisu se smočili samo ronioci, već i oni koji su otpad trebali dočekati na suhom.

Akcija se održala uz potporu Turističke zajednice i Općine Fažana te LAGUR-a "Istarska batana". (Napisao i snimio Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter