Veliko jato čvoraka na Punti onečišćuje automobile i ulice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jučer nam se obratila ljuta stanovnica Punte pozvavši nas da dođemo na jedno od parkirališta između Kolodvorske i Splitske ulice i fotografiramo jednu novu "turističku" zanimljivost našeg grada.

Postavljanje uređaja za tjeranje ptica

- Ovo što se događa u Kolodvorskoj ulici prava je reklama za Pulu. Doduše, imamo mi još takvih stvari po gradu, ali ovakva prljavština, onečišćena prometnica, nogostupi i parkirana vozila koje zgroženi turisti slikaju, to se ne viđa posvuda. Godinama je svima poznat problem s čvorcima u ovom dijelu grada, sjetite se samo kako su nam izgledali Giardini dok nije postavljen onaj aparat koji imitira glasanje sokola, zašto to ne učine i u Kolodvorskoj ulici? Pa neki dan sam šetala s kolegicama i došle smo doma sve uflekane od ptičjeg izmeta. Pa zar u životima nemamo dovoljno problema i loših događanja da nam još i problemi s pticama trebaju?, izgovorila je u dahu ogorčena čitateljica ukazujući na uvijek isti problem koji se u proljeće ili početkom ljeta pojavljuje u Kolodvorskoj ulici, kada se jata čvoraka hrane "čokolatinima" s ladonja u ovom dijelu grada.

Kako doznajemo od tamošnjih stanara, u ovo vrijeme nije slučajnost što se na jednom od dva parkirališta ispred stambene zgrade u Kolodvorskoj i Splitskoj ulici, bočno od hotela Riviera, može naći dva do tri slobodna parkirna mjesta ispod najveće ladonje u drvoredu. Kao za inat, kažu oni, upravo se na nju najviše vole sjatiti čvorci i zobati njene slasne plodove.

Jučer smo se i sami uvjerili u to kakav nered ostavljaju iza svoje gozbe i po autima i po pločniku po kojem se gotovo nije dalo niti hodati od izmeta, a taj neugodan sloj na pločniku može biti i vrlo opasan ukoliko se smoči, primjerice, od kiše, kada postaje strašno klisko, a o smradu ne treba niti trošiti riječi. Što li je tek rekao talijanski turist kada se vratio iz šetnje i ugledao svoj uneređeni automobil, možemo samo nagađati.

Odmah smo poslali upit gradskim nadležnim institucijama o ovom problemu i kako ga namjeravaju riješiti, a evo što su nam odgovorili iz Herculanee.

- Obzirom na učestalu pojavu onečišćenja kojega uzrokuju čvorci, Herculanea razmatra mogućnost postavljanja uređaja za tjeranje ptica u Kolodvorskoj ulici po uzoru na Giardine. U narednom će tjednu Herculanea u sklopu redovnog pranja ulica u noćnima satima, intenzivirati čišćenje Kolodvorske ulice koja je u nekoliko navrata već očišćena i koja će se ponovno prati i noćas. Osim učestalog pranja u ljetnim mjesecima, uvest će se i intenzivno pometanje kako bi se problem čvoraka riješio na zadovoljavajući način, poručuju iz Herculanee, a o samom je problemu obaviješten i Grad Pula. (Patricija SOFTIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter