Veliko hvala istarskim darivateljima krvi

Pulski darivatelji krvi s gradonačelnikom (M. ANGELINI)
Pulski darivatelji krvi s gradonačelnikom (M. ANGELINI)

Porečka dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović primila je predstavnike Gradskog društva Crvenog križa i jubilarne darivatelje krvi te im uručila zahvalnice za njihovu plemenitu gestu.

Prijem se održao na Dan darivatelja krvi, a ove godine je zahvalnicu dobilo četiri darivatelja Edo Sinožić i Goran Prodan koji su krv dali 75 puta, Branko Jurec 50 te Mirna Marković 55 puta.

Svi darivatelji zaslužuju čestite i pohvale, a jubilarci još i više. Taj dio sebe koji date ne može se novcem platiti, rekla je na prijemu Štifanić Dobrilović te iskoristila priliku da pozove mlade da se odazovu akcijama darivanja krvi.

Ravnateljica porečkog Crvenog križa Đurđica Orlić istaknula je da je ove godine u Poreču u devet akcija prikupljeno 549 doza krvi, što je puno manje nego prošle godine. Razlog tome je što ne postoji plan darivanja, a u pulskoj Općoj bolnici smanjena je potreba za krvi.

U Poreču se na godinu može skupiti između 1.000 i 1.200 doza. Činjenica je da Hrvatskoj treba krvi, a Istra ima viška i treba je dati tamo gdje je trebaju. Kada daješ krv nije važno kome daješ nego da ime onom kome treba, rekla je Orlić te naglasila da su čak pojedine darivatelje morali odbijati jer bi pulski Odjel za transfuziologiju prikupio dovoljno doza i ne bi više primali.

Nisam uvredljive prirode, ali kad dođeš dati krv, a oni te odbiju nije baš ugodno, kazao je jubilarni darivatelj Jurec. (J. PRODAN)

Pula: Darivatelji su nezamjenjivi

- Milijuni ljudi duguju svoj život ljudima koje nikada neće niti upoznati - darivateljima krvi, ljudima koji nesebično s drugima dijele tekućinu koja život znači, navela Nevija Srdoč, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pula, na prigodnom prijamu, zahvalivši se svim darivateljima.

Čestitke darivateljima krvi uputio je i pulski gradonačelnik Boris Miletić uz riječi da mu je drago što živi u gradu u kojem humanosti ne nedostaje, dok je doktorica Arne Slivar, predsjednica CK-a Pula, svima poručila da svojim nesebičnim činom spašavaju ljudske živote, svoje sugrađane i zato su naprosto nezamjenjivi.  

Za jubilarna darivanja krvi jučer je nagrađeno 12 darivatelja - za 50 darivanja krvi zahvalnicom i malim srebrnim znakom priznanje su dobili Branko Polovina, Milan Pačić i Milorad Učkar. Zahvalnicu i veliki srebrni znak priznanja za 75 darivanja krvi dobili su Milovan Jovanović, Dean Petrović i Milan Klič. Zahvalnicu za 55 darivanja dobila je samo jedna žena - Lorena Borina, a u njezino je ime priznanje jučer primila njena majka.

Za sto puta darivanu krv zahvalnicu i zlatni znak priznanja dobili su Stevan Bolić, Vlado Kajfeš, Marino Popov, Kemal Šabić i Damir Jovanović. Dodijeljena je i jedna posebna zahvalnica za izvanredan uspjeh odnosno 150 puta darivanu krv koju je dobio Mladen Karavanić. On jučer, nažalost, prijemu nije mogao prisustvovati. (B. PETROVIĆ)

Umag: Zahvalnice i darovi za jubilarce

U čast obilježavanja Dana dobrovoljnih davatelja krvi umaški gradonačelnik Vili Bassanese upriličio prijem za 15 darivatelja jubilaraca, koji su dragocjenu tekućinu poklonili između 5 i 75 puta. Za to su im ravnateljica Crvenog križa Buje Vesna Kovačević i gradonačelnik uručili priznanja.

Pa je tako Ante Antes dobio priznanje za 75. darivanje, po 50 davanja zabilježili su Nikola Lovrić i Marino Vižintin, 40 puta je dao krv Roberto Nemaz, pet manje ima Vesna Šimić, zatim 30 darivanja ima Ivan Sever, po 20 imaju Branko Boroša, Robert Marić i Vlatko Možar, deset su puta krv darovali Anastazija Steiner, Nataša Uzelac, Matija Magdić i Neven Trevižan, a pet puta Roberta Boroša i Alice Maurel.

- Ove smo godine, u suradnji s Djelatnosti za transfuziologiju Opće bolnice Pula planirali održati tri akcije darivanja krvi u Umagu. Do sada su održane dvije u kojima se odazvalo ukupno 129 darivatelja, od kojih je prikupljena 121 bočica krvi. Imali smo i četiri nova darivatelja, koji su krv dali prvi put u životu.

Krajem svake godine Crveni križevi darivateljima koji su stekli to pravo dodjeljuju zahvalnice Hrvatskog Crvenog križa i prigodne poklone onima s najviše ostvarenih darivanja, kazala je Kovačević.

Dodala je da u ovom trenutku na Bujštini, koja broji oko 30 tisuća stanovnika, od kojih su pola na području Umaga, ima oko 600 davatelja, što srećom uspijeva pokriti potrebe za krvlju.

- Svi bismo sutra mogli trebati krv, iz bilo kojeg razloga, pa se stoga ona smatra solidarnim javnim dobrom, na koje svako svatko ima pravo u trenutku potrebe. Takve donacije, anonimne i volonterske, garancija su zdravlja za onog koji daje i onog koji prima. Umag je na to osjetljiv i uvijek pokušava pomoći Crvenom križu, rekao je gradonačelnik. (T. KOCIJANČIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter