Velikima bolje, malima još gore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi pravilnik o državnim poticajima donio je mnoštvo novosti, a vecina njih ne ide u prilog manjim maslinarima i drugim manjim poljoprivrednim proizvodacima. Bolje ce proci veci proizvodaci, kakvih u Istri i nema puno. Prema pravilniku o izravnim placanjima u poljoprivredi, ukinuti su poticaji za preradu maslina za berbu 2011. i nadalje.

Poticaji za preradu ploda iz berbe 2010. iznose 0,63 kune po kilogramu ploda, a vec i takvi bili su umanjeni u odnosu na godinu ranije, kada su iznosili 0,75 kuna po kilogramu. Mnogi su se maslinari evidentirali u upisnik upravo zbog tog poticaja, pa ce se s njegovim ukidanjem neki vjerojatno ispisati iz upisnika.

Novost je takoder uvodenje minimalne poljoprivredne površine za trajne nasade kao što su masline, vinogradi ili vocnjaci. Da bi se steklo pravo na poticaje, ukupna površina parcela na kojima rastu masline, vinova loza ili vocnjak mora biti najmanje 0,25 hektara, ili 2.500 cetvornih metara. Drugi je uvjet da barem jedna parcela ima najmanje 500 cetvornih metara.

Dakle, ako maslinar ili vinogradar ima sedam parcela po 400 cetvornih metara, nece dobiti poticaj iako ima ukupno 2.800 cetvornih metara. Posebno je to nepovoljno za Dalmatince i otocane, koji masline uzgajaju u kamenjaru na malim komadicima zemlje.

U ovoj godini povecava se poticaj po litri prodanog maslinovog ulja putem racuna, s time da ukupno mora biti prodano najmanje 50 litara ulja. Za preradu u 2010. ovaj poticaj iznosio je šest kuna, a za berbu iz 2011. iznosit ce deset kuna po litri. Ocito je to pokušaj legaliziranja prodaje ulja i suzbijanja sivog tržišta.

Poticaji u poljoprivredi sve se više baziraju po jedinici obradive površine. Tako ce se po hektaru obradive površine za 2011. isplatiti 2.055 kuna, što je manje od poticaja za 2010. koji iznosi 2.250 kuna po hektaru. Za pašnjake ce poticaji po hektaru u 2011. iznositi 702 kune, s tim da za dva hektara proizvodac treba imati najmanje jednu kravu, ili deset ovaca, ili deset koza.

Posebna novost za korisnike državnih poticaja odnosi se na održavanje dobre poljoprivredne prakse, ili kako se u pravilnicima navodi - "uvjeti višestruke sukladnosti". O tim ce uvjetima poljoprivredni savjetnici uskoro informirati proizvodace putem serije predavanja, doznajemo od poljoprivrednog savjetnika Nenada Hrelje.

Rijec je o nizu mjera koje ce se postepeno uvoditi tijekom godina i postajati uvjet za dobivanje poticaja. Ove godine mjere obuhvacaju minimalno održavanje tla pocevši od sprjecavanja erozije, zarastanja zemlje u korov, poštivanja pravila plodoreda, zaoravanja žetvenih ostataka… Ako se kontrolom na terenu utvrdi da nisu ispunjeni uvjeti višestruke sukladnosti, poticaji ce se umanjiti.

Posebno ce se regulirati upravljanje vodom za navodnjavanje. Oni koji koriste vodu rijeka ili iz bušotina na svojoj njivi, morat ce ishodovati koncesiju ili vodopravnu dozvolu ako žele državne poticaje. Pitanje je što ce se više isplatiti. Dodatne poticaje mogu ostvariti poljoprivrednici koji se pridržavaju mjera zaštite staništa, kao što je to u dolini rijeke Mirne ili sliva Butonige. Veci se poticaji ostvaruju i za ekološku ili integriranu proizvodnju. Za 2010. poticaji za ekološku proizvodnju iznose 2.750 kuna po hektaru. (Jasna ORLIC)

Ništa bez interneta
Uvjet za traženje poticaja je upis u ARKOD, što se može uciniti do kraja veljace. Proizvodaci koji su upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava to su do sada vec obavili. Svi oni koji su u ARKOD-u, dobit ce na kucne adrese korisnicko ime i lozinku. Uz pomoc njih mogu uci u sustav AGRONET-a, gdje ce popuniti zahtjev za poticaj. Ali, to nije sve. Zahtjev treba isprintati, zalijepiti taksenu marku od 20 kuna i poslati Regionalnom uredu Agencije za placanje u poljoprivredi. Naravno da svi poljoprivrednici nisu vicni radu s kompjuterom, pa ce mnogi od njih potražiti pomoc poljoprivrednih savjetnika, koji ce to uciniti za njih. Rok za podnošenje zahtjeva za poticaje tece od 1. ožujka do 30. svibnja. Ukoliko poljoprivrednici u cijeloj Hrvatskoj steknu pravo na isplatu koja je veca od raspoloživog iznosa, poticaji se svima umanjuju kao što je to odluceno i prošlog ljeta za poticaje iz 2009. godine.


Podijeli: Facebook Twiter