Velikić i Petković na pulskom sajmu knjiga

Dragan Velikić i Radoslav Petković na Beogradskom sajmu knjiga
Dragan Velikić i Radoslav Petković na Beogradskom sajmu knjiga

Dva beogradska pisca, nekoć svojim stvaralaštvom i dijelom svojih života tijesno vezana uz Istru, sa svojim novim izdanjima predstavit će se na predstojećem Sajmu knjiga u Puli. Kako saznajemo iz susreta s obojicom na netom završenom Beogradskom sajmu knjiga, Dragan Velikić će u Puli predstaviti svoj novi roman "Bonavia", dok će Radoslav Petković predstaviti novo izdanje svog prvog romana "Put u Dvigrad".

Istarska i hrvatska književna publika Dragana Velikića, koji je inače odrastao u Puli, pamti ponajprije po izuzetno zanimljivom istarskom romanu "Via Pola" iz 1988. godine, ali i niz njegovih kasnijih knjiga više ili manje neposredno posvećen je Istri. I dio Velikićevog novog romana "Bonavia" događa se u Istri odnosno u Puli, iako se veći dio radnje vrti oko riječkog hotela "Bonavia".

Osim što će u Puli predstaviti taj svoj novi roman, Velikić će na pulskom Sajmu biti predstavljen i u jednom malo drukčijem kontekstu: njegove su knjige poslužile kao podloga za izložbu "Grad u nestajanju" autorice Paole Orlić, koja će biti postavljena u pulskoj galeriji Makina.

Radoslav Petković je 1979. godine zaslužio nagradu "Miloš Crnjanski" svojim prvim romanom "Put u Dvigrad", ali to prvo, kao i drugo izdanje iz 1997. godine, tiskani su ćirilicom, zbog čega istarski i hrvatski čitatelji s ovim djelom smještenim u jednu poluimaginarnu Istru (Dvigrad u tom romanu nije ruševina, već stvarni veliki turistički grad) uglavnom nisu upoznati.

Na pulskom Sajmu bit će premijerno predstavljeno prvo hrvatsko odnosno latinično izdanje "Puta u Dvigrad", a zanimljivo je da će to biti prvi naslov u ediciji pazinske Kuće za pisce - Hiže od besid (u koprodukciji s izdavačkom kućom Durieux Nenada Popovića), kao i prva knjiga koja nastaje u sklopu međunarodne suradnje Istarske županije s Vojvodinom.

I Petković, koji je niz godina ljetovao u Rovinju i Istru smatra svojim drugim zavičajem, je poput Velikića više svojih kasnijih knjiga posvećivao Istri i istarskim temama, pa će pulski susreti s ovom dvojicom pisaca nedvojbeno otkriti nove slojeve istarske ugniježđenosti u suvremenoj regionalnoj književnosti. (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter