Veliki za klasični, a Mali Brijun za avanturistički turizam

Ove je godine na Brijunima održana 14. Međunarodna radionica arhitekture fortifikacija
Ove je godine na Brijunima održana 14. Međunarodna radionica arhitekture fortifikacija

Ovogodišnja, 14. po redu Međunarodna radionica arhitekture fortifikacija u Nacionalnom parku Brijuni, završena je jučer predstavljanjem rezultata rada u kongresnoj dvorani hotela Neptun-Istra.

U desetodnevnom trajanju, aktivnosti su se odvijale na Velikom i Malom Brijunu, te su obuhvatile nastavak i dovršenje ranije započetih projekata na istraživanju, evidentiranju, dokumentiranju te vrednovanju kulturno-povijesnih i krajobraznih vrijednosti navedenih otoka.

Identifikacija i katalogizacija

- Tijekom desetodnevnog trajanja radionice obrađen je lokalitet baterije Kadulja s radovima na identifikaciji i inventarizaciji, geodetskim i arhitektonskim snimanjem te izradom idejnih skica uređenja i prezentacije. Na cijelom su se otoku nastavila geološka istraživanja, identifikacija i inventarizacija povijesnih hortikulturnih površina s prijedlogom smjernica za njihovo uređenje, te istraživanja i evidencija elemenata topničkog naoružanja fortifikacija na otoku za potrebe identifikacije i katalogizacije, kazala je voditeljica radionica Zofia Mavar.

Na Velikom Brijunu održane su aktivnosti revizije i dopune elaborata oštećenja struktura baterija Giacone i Kavarola s izradom programa mjera i plana interventnih radova.

U realizaciji programa sudjelovali su studenti i nastavnici Arhitektonskih fakulteta Sveučilišta u Ljubljani i Krakowu, Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta iz Zagreba te Tehničkog veleučilišta iz Zagreba.

U sastavu edukativnoga programa radionice stručni voditelji i pozvani gosti održali su nekoliko terenskih i seminarskih predavanja.

Predstavljeni rezultati

Potom su sudionici radionica predstavili rezultate svoga rada. Radili su u četiri skupine proučavajući razne aspekte tih utvrda, te zaključili da su baterije u dobrom stanju, da su dobro očuvane, a da ih je moguće koristiti za razne namjene uz manje intervencije.

Analizirali su geološku građu, izmjenu vapnenca, provodili terenska istraživanja, te ispitivali karakteristike i strukturu stijenske mase.

Studenti s Tehničkog veleučilišta u Zagrebu - Graditeljskog odjela bavili su se izradom geodetskih snimaka, te revizijom i sistematizacijom dokumenata, razmotrivši situaciju, odnosno što se na terenu stvarno dešava.

Studenti iz Ljubljane radili su na bateriji Kadulja, a istaknuli su da je riječ o iznimno dobroj gradnji, te naveli da je primjerice Veliki Brijun namijenjen za klasični turizam, a Mali Brijun za neki eventualni avanturistički turizam.

- Treba razmišljati o namjeni tih objekata uz manje intervencije, a za ostale, detaljnije i opsežnije akcije, treba vidjeti što će odlučiti oni koji time upravljaju, zaključila je Zofia Mavar.

Ravnatelj Nacionalnog parka Brijuni Sandro Dujmović rekao je da se ove radionice održavaju 15 godina, točno koliko i Kazalište Ulysses djeluje na Brijunima, a izrazio je nadu i da dogodine studenti istraže Tegethoff, koji bi tada trebao biti sasvim oslobođen od vojske.

Posebne su pohvale išle vrijednim mentorima studenata. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter