Veliki uspjeh mountain bike utrke u Premanturi

Atraktivna trasa vodila je i kroz - tunel
Atraktivna trasa vodila je i kroz - tunel

Azrina pjesma "Poljska u mome srcu" najbolje opisuje današnju utrku "17. XCO Premantura", inače jednu od najjačih te vrste u Hrvatskoj, koja je pripala Poljaku Mareku Konwi, 26. vozaču po rankingu Međunarodne biciklističke federacije. Utrka je privukla više od 200 natjecatelja.

Drugo mjesto je pripalo Austrijancu Karlu Marktu, dok je treći bio Poljak Adrian Brzoska. Nastupio je i Grk Periklis Ilias, inače najbolji svjetski biciklist u disciplini maraton, no pratila ga je nesreća jer mu se u 15. minuti utrke probušila guma.

Koliko je utrka bila jaka govori i podatak da je od hrvatskih predstavnika najbolji plasman ostvario Marko Fržop iz vodičkog Orlovog Kruga, koji je bio 28. Najbrži istarski vozač bio je Pazinac Paolo Rigo koji vozi za Tuškanac, izborivši 38. mjesto. Saša Vidović bio je 40., a Nenad Ljubičić 44.

Kod vozačica najbolja je bila Slovenka Tanja Žakelj, inače nekadašnja svjetska juniorska prvakinja. Žakelj je ciljem prošla za 4.26 minute brže od drugoplasirane Jane Belomorine. Treća je bila Poljakinja Katarzyna Solus-Miskowicz. Najbolja hrvatska predstavnica bila je Zorana Težak iz premanturske Adrenaline na 11. mjestu, a njena sestra Gorana plasirala se dva mjesta niže. Hrvatska prvakinja Andrea Kiršić iz Nedešćine zbog ozljede nije završila utrku.

U juniorskoj konkurenciji najviše je pokazao Izraelac Amit Krispil ispred Makedonca Jovana Jovanovskog te sunarodnjaka Guya Sesslera. Najbolji istarski vozač bio je Pazinac Marko Bertetić, koji vozi za zagrebački Keindl sport.

U kategoriji ispod 13 godina pobijedio je Timotej Kocen iz Mura Avanture, dok je u istoj kategoriji kod djevojčica najbrža bila Slovenka Hana Kranjec Žagar. Roko Fržop iz vodičkog Orlovog Kruga bio je najbolji kod vozača ispod 15 godina ispred drugoplasiranog Karla Brajkovića iz pazinske Istre te Luke Grgorinića iz premanturske Adrenaline. Kod vozača ispod 17 godina pobijedio je Buzećan Marin Zorko, koji vozi za zagrebački Keindl sport. Među rekreativcima u hobby kategoriji pobijedio je domaći vozač Matija Babić ispred Danila Janjuševića te Premanturca Aurelia Rupilla. Kod veterana 1 slavio je Mitja Tancik. Kod veterana 2 najbrži je bio Aljoša Martinjaš, kod veterana 3 Tine Zupan, a kod sportaša najbolji je bio Luka Špehar, ispred Deana Svitića iz Adrenaline.

Organizator utrke je premanturski klub Adrenalina, a pokrovitelji manifestacije su Javna ustanova Kamenjak, Općina Medulin, Turistička zajednica Medulin i Medulin Active.

Sutra će se voziti druga utrka, pod nazivom "Kamenjak rocky trail – mini maraton". Na utrci uz licencirane natjecatelje pravo nastupa imaju i biciklisti rekreativci. Utrka se proteže uzduž 27 km duge staze na području Gornjeg i Donjeg Kamenjaka. (A. FINDERLE, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter