Veliki Umaški karneval okupio 600 maškara


Prvo mjesto, nagradu od tri tisuće kuna i čak pola stoljeća organizacije maškara - sve je to osvojio Mjesni odbor Petrovija koji je danas sa svojim "Rođendanskim balom" pobijedio na velikom Umaškom karnevalu koji je okupio oko 600 maškara u devet grupa.

Drugo mjesto i dvije tisuće kuna osvojila je Zajednica Talijana Buje s groznicom subotnje večeri "Grease - American dream", a trećeplasirani bili su Šalvorini, njih stotinjak, pod kapom svoje Zajednice Talijana koji su nas vratili stotinu i više godina unatrag s interpretacijom starih zanata.

I ove su godine najmnogoljudnije grupe odnijele prva tri mjesta. Na tim se pozicijama gotovo svake godine ove tri skupine izmjenjuju - lani su Buježi bili prvi a Petrovijani drugi, koji su sada od bivših prvaka preuzeli prijelazni pobjednički pehar, dok su Šalvorini, primjerice, prvi bili preklani.

Petrovijani, njih oko 150, marljivo su napravili veliku tortu, dio ih je bio kostimiran u svjećice, a napravili su si čak i poklon za 50. rođendan u enormnoj kutiji. Nije manjkalo ni šampanjca, pa čak ni onog divovskog "Don Petrovijana".

Buježi svake godine iznenade nečim novim - ovaj put njih 75 plesalo je poznate note kojima su nekoć oduševljavali John Travolta i Olivia Newton-John u legendarnom filmu.

No, ništa manje ljepši nisu bili ni ostali. Nastupili su članovi udruge Gaia, dvojac Balinosaurus Rex iz Sv. Marije na Krasu, žitelji Dajle oduševili su svojim crno-bijelim svijetom, a do Umaga su došli traktorom i velikim autobusom.

Pravu pomutnju, posebice među muškim svijetom, izazvali su dečki iz grupe "Umag pride", koji su nudili seksualni (pre)odgoj, naravno, sve pod budnim okom biskupa. Pratili su ih hrvatski homofobi žedni krvi koji su palicama nasrtali na kamion, na kojem se pak vesela ekipa zabavljala s dvije obnažene djeve koje se nisu libile svima pokazati svije atribute - iako je bilo jako, jako zima!

Povorka je prošla glavnim gradskim ulicama, predvođena članovima puhačkog orkestra Naša sloga iz Babića i umaškim mažoretkinjama. Alegorijska kola su se nakon mimohoda vratila na Novu obalu, gdje su ih čekali ocjenjivački sud, Birikini band, meštar karnevala Giulio Codiglia i, ovaj put zbog hladnoće i bure, ipak nešto manje posjetitelja. No, to vesele maškare nije spriječilo da se predstave i otplešu svoju koreografiju. (Tanja KOCIJANČIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter