Veliki sindikalni prosvjed u Beogradu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Desetak tisuca gradana sudjelovalo je u petak u mirnom sindikalnom prosvjedu javnih službi i državnih tijela u Beogradu, predvodenim sindikatima prosvjete, na kojemu su izrazili nezadovoljstvo svojim materijalnim položajem i uvjetima rada.

U prosvjedima uz geslo "Ustaje Srbija" sudjelovali su nezadovoljni djelatnici u obrazovanju, pravosudu, policiji i zdravstvu, a prema neslužbenim policijskim procjenama na skupu je sudjelovalo oko deset tisuca gradana. Prema ranijem dogovoru, prosvjednici su se u podne okupili u središtu Beograda, odakle su mirno prošetali središnjim gradskim ulicama, zaputivši se najprije prema zgradi predsjednika Srbije.

Ondje su predali pismo upuceno predsjedniku Borisu Tadicu u kojem se kaže da prosvjeta štrajka dva mjeseca te da je školska godina dovedena u pitanje, da je zdravstvo u kaosu te da policija bez prikladne obuce izlazi na teren. Potom su nastavili do zgrade vlade gdje su takoder predali pismo upuceno premijeru Mirku Cvetkovicu u kojemu se od vlade traže hitni pregovori o povecanju placa zaposlenima u javnom sektoru.

Zaposleni u prosvjeti, koji vec dva mjeseca od vlade i ministarstva prosvjete traže povecanje placa i poboljšanje radnih uvjeta, u ministarstvu prosvjete predali su prijedlog sporazuma upucen ministru Žarku Obradovicu.

Okupljanje sindikalaca bilo je najavljeno proteklih dana, a komentirajuci prosvjede premijer Cvetkovic kazao je da mu nije jasno zašto prosvjeduju prosvjetari "jer je vlada sve ispunila" te je dodao da je vlada otvorena za razgovor sa sindikatima. Premijer je, u izjavi koju su prenijeli beogradski mediji, naveo kako ce zaposlenima u prosvjeti dio placa koji nisu dobili biti isplacen kada nadoknade ono što je u proteklom razdoblju propušteno zbog štrajka.

Prosvjed je tijekom popodneva završen, no bez konkretnog dogovora, a štrajk zaposlenih u prosvjeti ce, po rijecima predsjednika Unije sindikata prosvjetnih radnika Srbije Leonarda Erdeljija, biti nastavljen do ispunjenja zahtjeva navedenih u prijedlogu sporazuma upucenom ministru.

Ministarstvo prosvjete priopcilo je da se, po podatcima pristiglim od školskih uprava, nastava obavlja u 1559 škola ili 85,9 posto, pri cemu su na 30 minuta satovi skraceni u 376 škola. U potpunoj obustavi je, dodaje se, 235 škola ili 13,1 posto.


Podijeli: Facebook Twiter