Veliki povratak "Dallasa"

Dallas
Dallas

Ove godine, sada već na izmaku, mnoge su od najpopularnijih televizijskih sapunica obilježile tridesetu godišnjicu od početka emitiranja. Mnoge od tih sapunica ne snimaju se i ne prikazuju više desetljećima, ali se "Dallas", koji je uz "Dinastiju" jedna od najpopularnijih sapunica na svijetu osamdesetih i ranih devedesetih, ove godine ponovno vratila na male ekrane.

Ne, nije riječ o još jednoj od repriza popularne sapunice, već su snimljene nove epizode koje je američka publika, kao i ona u brojnim zemljama Europe, među kojima i naši susjedi Talijani, mogla pogledati proteklih mjeseci.

A što je još zanimljivije, glumili su i neki od originalnih aktera, koji su bili u seriji od samih početaka, poput nedavno preminulog Larryja Hagmana, kojemu je to bila posljednje snimanje, i to u ulozi koja ga je proslavila diljem svijeta - onoj zločestog J. R.-a.

Tu je glumio i Patrick Duffy, i to kao i uvijek, dobrog Bobbyja, Linda Gray je nanovo bila Sue Ellen, a uz stare likove, pojavili su se i neki novi. "Dallas" je bila popularna američka TV serija koja se smatra jednom od najuspješnijih i najdugovječnijih, a koja se originalno emitirala na programu CBS-a od 1978. do 1991. godine.

Radnja je pratila život naftaške porodice Ewing. Njeni su kreatori, kombinirajući format dramske serije sa sadržajima do tada karakterističnim za sapunice, jedni od prvih koji su iskoristili koncept tzv. večernje sapunice.

Na prostoru bivše Jugoslavije krajem 1970-ih prvi put ju je prikazala Radiotelevizija Beograd u programu JRT-a kao petodijelnu mini-seriju, dok je ostatak serije (izuzev posljednje sezone) emitiran krajem 1980-ih.

Serija je za protagoniste imala članove porodice Ewing na čelu s njihovim patrijarhom Jockom Ewingom, osnivačem naftne kompanije Ewing Oil. Naftni tajkun se u prošlosti zamjerio svom prijatelju i poslovnom partneru "Diggeru" (kod nas preveden kao Kopač) Barnesu preotevši mu ne samo udio u naftnoj kompaniji, nego i djevojku Ellie. Jock i Ellie su imali tri sina: beskrupuloznog J. R.-a, "crnu ovcu" Garyja i idealističkog Bobbyja.

Bobby je oženio "Diggerovu" kći Pamelu, pa je njihov odnos bio izvor stalnih napetosti s drugim članovima obiju porodica.

U novom Dallasu glume i Josh Henderson i Jesse Metcalfe (poznat po ulozi u "Kućanicama"), a njima su se pridružila stara, već poznata imena.

Nova serija "Dallasa" fokusirana je na mlađu generaciju Ewinga. Nedavno preminuli Larry Hagman o ulozi J. R-.a, koja ga je učinila planetarno popularnim, rekao je "stvarno se ne mogu sjetiti ni pola ljudi kojima sam zabio nož u leđa, odveo ih u samoubojstvo ili žena s kojima sam spavao". No, Hagman je u privatnom životu bio posve drukčiji.

Premda je novi "Dallas" dobro dočekan u Americi, gledanost nije kao ona iz zlatnih godina, kada je serija obarala sve rekorde, no vjerni fanovi su s radošću primili vijest o njezinom ponovnom emitiranju. Posebice se to odnosilo na starije generacije, one koje su pratile "Dallas" od samoga početka. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter