VELIKI POVRATAK: Blanki Vlašić srebro na SP-u

(AFP)
(AFP)

Blanka Vlašić osvojila je srebrno odličje u skoku uvis na Svjetskom prvenstvu u Pekingu preskočivši iz prvog pokušaja letvicu na visini od 201 centimetra. Titula svjetske prvakinje pripala je Ruskinji Mariji Kučini koja je zlato osvojila zahvaljujući čistoj listi skokova, bronca je pripala njezinoj sunarodnjakinji i olimpijskoj pobjednici Ani Čičerovoj koja je 201 centimetar preskočila iz drugog pokušaja, dok je Ana Šimić podijelila deveto mjesto s Uzbekistankom Svetlanom Radzivil preskočivši tek početnu visinu od 188 centimetara.

- Mogu li spavati sa zastavom? Tako ju je lijepo opet imati - rekla je nakon finala Blanka Vlašić, dvostruka svjetska prvakinja (Berlin 2009. i Osaka 2007.) te dvostruka viceprvakinja svijeta (Peking 2015. i Daegu 2011.). - Početak natjecanja nije ni na što ukazivao. To je bila takva katastrofa... Loše sam se osjećala, prvi put u karijeri nisam uspjela zaspati poslijepodne. A ja uvijek spavam popodne, može grmjeti, sijevati, mogu padati pingvini, ali ja spavam. Bilo je tako teško iščekivati natjecanje. Imam osjećaj da sam osvojila zlato.

Ptičjim gnijezdom odzvanjalo je: Tooooo! Pogled prema nebu i zahvala na koljenima za uspješan skok preko 201 centimetra. A onda onaj dobro poznati ples sreće. Do koje ju je nosilo i prepuno Ptičje gnijezdo koje je uspješno pratilo Blankin ritam. Najsretnijima je zahvalila toliko popularnim "selfijem". Ipak su je vodili do njezinog najboljeg rezultata sezone i drugog rezultata sezone na svijetu nakon kojeg je imala srebro u svojim rukama. Kučina je nastavila skakati bez pogreške, Čičerova, europska prvakinja Ruth Beitia i svjetska dvoranska prvakinja Kamila Licwinko imale su neuspješan prvi pokušaj. Na kraju se spasila tek Čičerova, koja je osvojila svoju petu svjetsku medalju.

Letvica na 203 centimetra. Blanka Vlašić se prekrižila, još jednom pogledala prema nebu i krenula u napad na svoje treće svjetsko zlato. Prvi pokušaj nije bio uspješan, nakon drugog rušenja treneru Bojanu Marinoviću viknula je: Mogu, mogu, ali niti treći joj nije donio preskok. No, Blanka Vlašić nije bila razočarana. Dapače. Osvojila je srebro i ostvarila veliku pobjedu vrativši se u svjetski vrh. Gdje joj je, uostalom, i mjesto.

- Ovo je Božji dar. Nisam mislila da vrijedim za medalju, ali Bog je milostiv i čuo je moje molitve. Hvala svima koji su molili za mene. Ne znam što reći, ovo je ostvarenje sna.

Usain Bolt dotrčao je do 11. zlata sa svjetskih prvenstava, zajedno s Nestom Carterom, Asafom Powellom i Nickelom Ashmeadeom četvrti put zaredom slavio je u štafeti 4x100 metara (37.36), u kojoj su Amerikanci diskvalificirani zbog pogreške u posljednjoj izmjeni.

Amerikanac Ashton Eaton postavio je prvi svjetski rekord u Pekingu i obranio titulu iz Moskve prije dvije godine u desetoboju osvojivši 9.045 bodova, šest više od njegovog tri godine starog rekorda iz Eugenea. Olimpijski pobjednik iz Londona 2012. godine samo je potvrdio svoju dominaciju, vlasnik je i dvaju od samo tri rezultata iznad 9.000 bodova u povijesti, što je uspjelo samo Čehu Romanu Šebrleu (9.026).

Mo Farah nastavio je dominaciju na dugim prugama, na trećem velikom natjecanju zaredom (SP Peking 2015., Moskva 2013. i OI London 2012.) osvojio je titule na 5.000 i 10.000 metara, a ima i zlato na 5.000 te srebro na 10.000 metara iz Daegua 2011. godine. (Ivana VAUPOTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter