Veliki povratak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bluza i košulja dugih rukava od bijele tkanine i sto posto cešljanog pamuka. To je jedna od odredbi iz pravilnika koje je izdalo Ministarstvo pomorstva, prometa i veza, a odnosi se na službenu odoru službenika i namještenika u kapetanijama i upravama unutarnje plovidbe.Ovo mi se ucinilo kao dobar uvod u današnju modnu temu o bluzama i košuljama. One ne samo da su neizostavni dio raznih uniformi, vec su se na velika vrata vratile u modne ormare. Nekoliko zadnjih modnih sezona bile su zapostavljene, ali sada brzo zasluženo pronalaze svoje mjesto u našim odjevnim kombinacijama. Nose se doslovno od jutra do veceri jer nema mjesta na koja u njima ne možete ici. One su znak šika poput onog iz 50-ih godina, kada je damsko oblacenje bilo nezamislivo bez bluza. Taj dašak glamura osjeca se i danas pa je možda i to razlog njihovog povratka. U vrijeme kada gotovo ne izlazimo iz jeansa i tenisica, bluze su unijele dašak modne svježine.
Iako je zahladilo, u ponudi ima puno bluza od prozirnih materijala koje nisu rezervirane samo za svecane prigode, no mogu poslužiti kao izvrstan modni saveznik za blagdane u prosincu (ako uopce budete raspoložene za slavlje, buduci da su novcanici sve tanji i prazniji). Dok se nekad ispod prozirne bluze nosio top ili potkošulja iste boje ili boje kože, stvari su se promijenile pa se danas nosi vunena kanotjera. To je baš cool jer smo moderne, a i nije nam hladno. Prekrasno izgleda prozirna bluza zelene boje s tri cetvrt rukavima i tek za nijansu tamnija majica. Ako je takva kombinacija u crnoj boji, bluza i majica nece plesati samo jednu modnu sezonu. Buduci da je trenutno siva jako in, zanimljiva je i kombinacija crne i sive, strogog pletiva i seksi prozirnosti.Mašna - detalj koji je postao gotovo sine qua non zimskih kolekcija. Ima ih svugdje, pa ni bluze ne mogu bez njih. Bez obzira na to bile one od svile, viskoze, pamuka, poliestera ili njihovih mješavina, neizbježne vune, kašmira ili angore, sastavni im je dio trakica koja se veže u mašnu. Mašna je pravi sinonim ženstvenosti i detalj koji može razbiti sportsku kombinaciju s dozom šarma i seksepila. Ona može izazovno izvirivati ispod strogog sakoa, u istoj ili kontrastnoj boji ili materijalu bluze. Tanka trakica može biti zavezana u malu mašnu ili, pak, kao kontrast minimalistickoj tendenciji, ogromnu dominantnu mašnu od šifona. A da spojite dvije tendencije - kockasto i mašnu?
Moda je zanimljiva igra pa zašto, primjerice, ne posudite kravatu iz njegova ormara (možda neku koju ne nosi) te ju zavežete u mašnu na nekoj staroj bluzi. Odmah cete biti novi, posebni i drugaciji. Kravati možete promijeniti ulogu i nositi je umjesto remena.Ako ne volite pomalo slatkastu verziju bluza, ima i za vas rješenja. Što kažete na košulju koja kao da je prekopirana iz muške mode? Obicna bijela košulja koja lagano prati liniju tijela može biti vaš modni adut. Ona je kao stvorena za slojevitu kombinaciju koja je vrlo moderna, ali ponekad i nužna zbog penjanja i spuštanja dnevnih temperatura i pregrijanih prostora u kojima radimo i boravimo.Roza košulja može biti dovoljan touch pa da bež sportske hlace, s obicnom smedom majicom V-izreza, ne budu dosadne. I tu su moguce modne igre poput puno sitnih ušitaka na rukavima koji se od lakta otvaraju dajuci punocu tom jednostavnom komadu odjece. Staroj pamucnoj košulji na decentne sitne pruge može se udahnuti novi život ako je nosite s prslukom od tvida i sve zacinite brošem (njih voli i Michelle Obama, nova prva dama SAD-a).Ne morate odmah pohrliti u trgovine (brzo ce sniženja), a buduci da nas ceka stezanje remena, ma koliko se premijer Sanader brani da to nije rekao, pametno trošite na odjecu. Puno potpisanih krpica ne znaci da cete postati modna ikona, vec prije modno opsjednuti. Naucite se spariti skupo i jeftino, staro i poneki komad novog. Nemojte slijepo kopirati sve što vidite u modnim casopisima, vec neka vam to posluži kao putokaz za stvaranje vašeg stila.

 


Podijeli: Facebook Twiter