Veliki potrošači struje traže niže naknade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koordinacija velikih potrošača električne energije pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) od Vlade traži smanjenje tereta rasta naknade za obnovljive izvore energije (OIE), jer njezino podizanje smanjuje konkurentnost članica i otežava im poslovanje, priopćeno je u petak iz HUP-a. Novoosnovana Koordinacija traži da se visina naknade za OIE utvrđuje polugodišnje, sukladno stvarnim troškovima proizvodnje OIE za promatrano razdoblje. HUP-ova Koordinacija, koja obuhvaća značajne izvoznike iz prerađivačke industrije, te velike tvrtke iz djelatnosti trgovine i logistike, predlaže i izuzeće određenih skupina kupaca električne energije od plaćanja pune visine naknade za OIE. Tako se radi u drugim članicama EU-a, gdje se, primjerice, rasterećuju potrošači koji na mjestu preuzimanja električne energije imaju minimalnu potrošnju od jednog gigavatsata, navodi se u priopćenju. Treba razmotriti i druge kriterije, poput ulaganja u energetsku učinkovitost i izvoznu orijentiranost pojedine tvrtke, kažu u HUP-u. Smatraju da bi za kupce električne energije-obveznike ishođenja dozvole za emisije stakleničkih plinova, naknada trebala ostati ista kao sada, jer oni već provode mjere kojima doprinose ostvarivanju ciljeva 2020., posebno u energetskoj učinkovitosti i smanjenju količina emisija stakleničkih plinova. 

"U HUP-u očekujemo da nas Ministarstvo zaštite okoliša uključi u konzultacije na temu naknade za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora te da hitno i bez odgađanja zajedničkim naporima izradimo mjere kojima će se smanjiti teret rasta naknade za OIE na gospodarstvo", kažu poslodavci. HUP-Koordinacija velikih potrošača električne energije osnovana je u četvrtak, a tvrtke članice su: Agrokor, Atlantic grupa, Belje, Bomark, Cemex, Conex Trade, DS Smith Plastics, Elektro-Kontakt, Ferro-Preis, F.O. / Development, Ina, Messer Croatia Plin, MIV, Pisinium, RALU Logistika,Sardina, Varteks PRO, Viktor Lenac, Vindija?i Zagrebački električni tramvaj. 

Osnivanje HUP-ove Koordinacije rezultat je aktualne situacije koja stvara atmosferu neizvjesnosti te nosi velik?rizik rasta troškova električne energije hrvatskim poslodavcima, kažu u HUP-u. Hina

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter