Veliki potencijal usmjeriti ka kvalitetnom domaćem proizvodu

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Forum obiteljskog smještaja Istarske županije, koji se održava po treći put u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Istarske županije, danas je u pazinski Spomen dom privukao veliki broj iznajmljivača turističkog smještaja.

- Ideja HGK kada smo kreirali Zajednicu obiteljskog turizma bila je prepoznati i uvažiti veliki potencijal privatnih domaćina i iznajmljivača, kazala je uvodno predsjednica Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić napominjući da je težnja HGK, i kroz ovaj susret, usmjeriti veliki turistički potencijal ka kvalitetnom domaćem proizvodu - od građevinskog materijala pri gradnji objekata i projektiranja, opreme, namještaja, preko hrane (maslinovog ulja, vina, tartufa…), sve do suvenira bez kojih hrvatski turizam ne može imati vrhunsku kvalitetu. "Vjerujem da ćete kroz današnji forum dobiti informacije koje će vas potaknuti na neke nove inicijative i aktivnosti u vašoj ponudi i usluzi, i nadam se da će vam predavanja koja smo pripremili biti korisna", kazala je županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković dodavši da su tijekom ove godine ponudili diverzifikaciju privatnog smještaja kroz program cikloturizma, dok za iduću godinu planiraju program ekoturizma.

- Svake se godine u privatnom smještaju broj noćenja povećava za 500 tisuća noćenja, te je prije tri godine privatni smještaj u Istarskoj županiji pretekao hotelski smještaj, i sada sasvim ozbiljno prijeti kampingu koji bilježi gotovo osam milijuna noćenja, kazao je direktor županijske Turističke zajednice Denis Ivošević zaključivši da značaj privatnog smještaja u ukupnom turizmu postaje sve važniji. Prisutne je pozdravila pazinska dogradonačelnica Mirjana Galant koja je predstavila autohtoni prehrambeni proizvod Pazinski cukerančić. Uslijedila su predavanja Mirjane Rusan iz HGK o organiziranju obiteljskog smještaja po hrvatskim regijama, Miroslava Pretule iz županijske Zajednice obiteljskog turizma o njihovim aktivnostima, Milene Radošević o ekološkom turističkom programu "Ecomode", Anite Pilat iz pazinskog POU o programima osposobljavanja za poslove u turizmu, Stefanie Skender iz HGK o europskim fondovima potpore u turizmu, te Anke Kolić iz Hrvatske poštanske banke o turističkim zajmovima.

Nakon popodnevne stanke slijedilo je predstavljanje primjera dobre prakse, nagrađivanog obiteljskog smještaja "Villa Gašparini" u Cerionu kraj Višnjana, te panel rasprava na temu "Istarski stil ili moderni dizajn?". Vladimir Bugarin govorio je o važnosti predstavljanja turističkih objekata putem kvalitetne fotografije, Siniša Miljević iz IRTA-e o unapređenju oglašavanja, a izlaganja su održali Pio Trdić iz tvrtke Real Experience, Maja Blagojević iz Zagrebačke banke, Marko Lušić iz Atlasa, Emir Dizdarević iz Web Studija, te Sonja Mijandrušić iz ZIK-a. Tijekom Foruma u predvorju Spomen doma održavala su se individualna savjetovanja pružatelja usluge u obiteljskom smještaju s poslovnim subjektima koji su izložili svoje štandove. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter