Veliki pisci plivaju - uzvodno

Krleži su govorili Vlaho Bogišić, Branko Kukić i Boris Beck  (Tanja Draškić Savić)
Krleži su govorili Vlaho Bogišić, Branko Kukić i Boris Beck (Tanja Draškić Savić)

"Krležina pogrebna maska" naziv je tribine Trećeg programa Hrvatskog radija, na kojoj su jučer na pulskom Sajmu knjiga govorili znanstvenik i književnik Vlaho Bogišić, pjesnik, urednik i nakladnik Branko Kukić te književnik, novinar i prevoditelj Boris Beck.

Kako se tribina radijski prenosila, Bogišić je kazao da je Krleža za svog drugog boravka u Parizu 30.-ih godina kupio kvalitetan radio prijemnik, koji je radio sve do Krležinog kraja. Nadovezao se Boris Beck, rekavši da je radio Krleži bio metafora zbrke, zbog šume raznih glasova, jezika i skladbi koja se dobiva okretanjem gumba za traženje radijskih stanica. 

Branko Kukić, urednik časopisa Gradac, koji je 200. broj posvetio Krleži, ponovio je Krležinu misao da pisac mora biti protiv struje vremena. 

- Veliki pisci, kao i svi veliki umjetnici, moraju po Krleži biti disidenti, pa čak i defetisti. Moraju biti protiv svih struja, subverzivni. Veliki pisci plivaju uzvodno, kazao je Kukić, naglasivši publici, koju su pretežito činili pulski srednjoškolci, važnost individualizma, ponavljajući Krležinu da u gomili smrdi, ali je toplo. Čovjek je najjači kad je sam jer u samoći spoznaje sebe i društvo u kojem živi.

- Sve ostalo, sem te samoće, je rika goveđa, citirao je Kukić ponovno Krležu, koji je tvrdio da čovjek i društvo služe lažima, i da je stoljećima za istinom raspisana tjeralica. "Današnji svijet nije u dobrom stanju. To je Krleža uvijek govorio. Moramo, prije svega, imati povjerenje u sami sebe", zaključio je Kukić. (Z. ANGELESKI)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter