Veliki petak u Bruxellesu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"I za vas je petak veliki dan. Sretno, Hrvatska", poželio nam je u cetvrtak jedan od djelatnika europskih institucija, zadužen za izdavanje akreditacija za summit Europske unije. Puno srece, medutim, trebat ce i Europskoj uniji.

U sjeni velike europske krize i neizvjesne sudbine eura Hrvatska ce u petak, 9. prosinca, u 9.30 sati u Bruxellesu potpisati ugovor o pristupanju Europskoj uniji.

U ime Hrvatske potpis na dokument stavit ce predsjednik Ivo Josipovic i premijerka na odlasku Jadranka Kosor. Ona je vec ranije najavila da ce pristupni ugovor potpisati nalivperom koje joj je prošle godine darovao papa Benedikt XVI.

Za ceremoniju potpisivanja predvideno je sat vremena, a potom slijedi i zajednicka fotografija za uspomenu. Šefovi država i vlada zemalja clanica EU-a hrvatski pristupni ugovor potpisat ce prema abecednom redu izvornog naziva zemlje. To znaci da ce prva potpisnica biti Belgija, a posljednja Velika Britanija (United Kingdom), dok ce Hrvatska biti negdje u sredini.

Nakon potpisivanja ugovora Hrvatska ce postati zemlja pristupnica te ce prvi put dobiti priliku da njezin predstavnik, kao promatrac bez prava glasa, sudjeluje na sastanku Europskog vijeca. Prema najavama iz Vlade, Hrvatsku ce na tom sastanku predstavljati upravo premijerka Kosor, mada je u cetvrtak poslije podne još bila otvorena mogucnost da na uvodnom dijelu summita sudjeluje i Josipovic.

Istodobno, Hrvatska ce u zgradi Europskog vijeca, kako doznajemo, na raspolaganje dobiti i vlastite prostorije, "hrvatsku sobu". Do samog pristupanja EU-u, planiranog za 1. srpnja 2013., hrvatski ce predstavnici sudjelovati u radu europskih institucija kao promatraci, a Hrvatska ce biti konzultirana i oko novih zakona koji se budu donosili u EU-u u tom razdoblju.


Podijeli: Facebook Twiter