Veliki odlazak turista

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S posljednjom kolovoškom subotom poceo je i veliki povratak turista svojim kucama, što se moglo vidjeti prema podugim kolonama koje su se od jutra stvarale na granicnim prijelazima. Školske ferije se hrvatskim mališanima, ali i njihovim kolegama u Europi polako bliže kraju, a time i vrijeme godišnjih odmora za mnoge.

U Italiji vecina školaraca u klupe sjeda tek 12. rujna, kao i u njemackim pokrajinama Bavarskoj i Baden-Württembergu, pa ce dio gostiju produžiti odmor i na pocetak rujna, odnosno posezonu, koja bi, prema najavama, trebala biti vrlo dobra.

Unatoc tome, na granicnim prijelazima Rupa i Pasjak od ranog je jutra izlaz vozila daleko nadmašivao ulaz. Veliki povratak Talijana svojim kucama tako je doslovno zakrcio granicu na Pasjaku, gdje se cekalo u koloni sve do mjesta Pasjak vec od jutarnjih sati. Iako su na hrvatskoj strani otvarali po tri izlazne kolone, provjere za ulaz u EU na slovenskoj strani ipak su usporile prolaz pa se cekalo oko pola sata i više.

Na ulazu je promet bio znatno slabiji, u Hrvatsku se prakticki ulazilo bez cekanja. Na susjednom granicnom prijelazu Rupa situacija je ranije prijepodne bila nešto ležernija. Ulaz je bio slabiji od izlaza, no kolona je prema izlazu bila znatno manja. Nešto kasnije, medutim, povratnici su zakrcili i ovaj prijelaz pa je tako kolona dosezala sve do autoceste.

Preko istarskih granicnih prijelaza Kaštel, Plovanija i Požane i pocetkom ovog vikenda zabilježen je veci broj ulaska stranih putnika naspram izlaska, no što se tice domacih putnika situacija je bila obratna. U petak je u zemlju ušlo sveukupno 46.532 putnika od cega 3.978 domacih, a 42.554 stranih. Putnika koji su napuštali Hrvatsku u petak je bilo sveukupno 44.187 od cega 4.355 domacih i 39.832 stranih putnika.

Od Operativno komunikacijskog centra PU Istarske dobili smo i podatke za subotu do podne. U tom je razdoblju u zemlju ušlo sveukupno 29.085 putnika (1.653 domacih i 27.432 stranih), dok je iz Hrvatske izašao 26.731 putnik (2.368 domacih i 24.363 stranih).(A. JURICIC. B. VINCEK)

CIJELI TEKST U NEDJELJNOM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter