Veliki moldavski Cab

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Taraboste, cabernet sauvignon
Godina berbe: 2007.
Proizvodac: Chateau Vartely
Lokacija: Orhei/Moldavija
Temperatura serviranja: 16-18 stupnjeva Celzija
Gastropreporuka: janjeca plecka
Ocjena: 8,5/10
Cijena (mpc): 18 $ (u podrumu)

Moldavija je mala zemlja koja je za vrijeme socijalizma bila "vrt Sovjetskog Saveza", dakle agrikultura je u ovoj lijepoj zemlji uvijek bila glavni proizvod, a nekim cudom zaobišla ju je velika industrijalizacija za vrijeme SSSR-a. Ova je zemlja velik izvoznik vina, ponajprije na podrucju bivšeg SSSR-a, no ponekad zna biti problema s izvozom u Rusiju. Moldavija se nalazi izmedu Rumunjske na zapadu i Ukrajine na istoku. Imala je burnu prošlost, a poput Hrvatske ima oko 4,5 milijuna stanovnika.

Imao sam cast u svojoj ugostiteljskoj karijeri nekoliko puta susretati sada vec bivšeg predsjednika Moldavije gospodina Voronjina (predsjednik od 2000. do 2010.), koji je veliki prijatelj Istre te je nekoliko puta ljetovao u našim krajevima. Voronjin je veliki ljubitelj vina te cak ima svoju liniju vina i brandyja, a poklonio mi je i nekoliko boca svojih vina cije etikete krase živopisni likovi iz prošlosti SSSR-a, poput Staljina i Lenjina.

Dumitru (general manager) i Arkady (brand manager) su dragi ljudi s kojima se vec tri godine družim na Pro Weinu u Dusseldorfu, a predstavljaju jednu od najboljih moldavskih vinarija Chateau Vartely, koja sa svojim štandom uvijek bude pozicionirana u blizini hrvatskog štanda te uvijek uzajamno kušamo naša vina usporedujuci ih. Chateau Vartely je mješovita rusko-moldavska firma koja, osim vinarije, ima i moderni resort u blizini grada Orheia, oko 45 kilometara udaljenog od glavnoga grada Chisinaua.

U vrijeme SSSR-a u Moldaviji je bilo 250 hektara vinograda, no kad je pocetkom 80-ih godina prošlog stoljeca Gorbacov naredio vadenje vinograda u borbi protiv alkohola, ukupna površina pala je na današnjih 120 hektara. Autohtone sorte vinove loze su fetasca alba i fetasca neagra, no izvrsno su se udomacile francuske sorte chardonnay i sauvignon bijeli od bijelih te pinot crni, merlot i cabernet sauvignon od crnih.

Danas cu vam predstaviti cabernet sauvignon iz 2007. podruma Chateau Vartely koji nosi naziv Taraboste, po rimskom aristokratu koji je za vrijeme cara Trajana živio na podrucju tadašnje rimske pokrajine Dacia Romana. Vinogradi se nalaze u južnoj Moldaviji na posjedu Vartely Budjaka gdje se, zahvaljujuci izvrsnom teroiaru, odlicnim uvjetima uzgoja i pažljivim odabirom grožda dobivaju izvrsna crna vina.

Nakon berbe, u drugoj polovici rujna, vino je macerirano 20 dana te je potom 24 mjeseca odležalo u barrique bacvicama od francuskog hrasta, a punjeno je samo u 9.200 boca. Ima lijepu rubin crvenu boju, bistro je i gusto. Miris je intenzivan, vrlo fin i ugodan. Na prvu dominira vanilija, potom borovnica i ribiz, a onda nota crnoga papra te cokolade, pa još malo cedrovine.

Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane svježe, tanicno i mineralno te punoga tijela. Uravnoteženo je, a okus mu je intenzivan te u ustima vrlo trajan s izvrsnom kvalitetom okusa. Harmonicno je te spremno za konzumaciju i u dobroj formi.


Podijeli: Facebook Twiter