Veliki LNG tanker Ob River plovi kroz led Arktika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veliki tanker koji prevozi ukapljeni prirodni plin postat će prvim brodom tog tipa koje će preploviti Arktik, javlja u BBC. Tanker Ob River isplovio je iz Norveške u studenome i plovi sjeverno od Rusije na putu za Japan. Posebno opremljen tanker trebao bi doputovati u Japan početkom prosinca i tako uštedjeti 20 dana puta u odnosu na redovnu rutu. Vlasnici tankera navode da je tranzit preko Arktika isplativ zbog promjena klimatskih uvjeta i promjenjivog plinskog tržišta.

Tanker Ob River s ojačanim trupom izgrađen je 2007. godine. Brod može prevoziti do 150.000 kubičnih metara plina. Napunjen je ukapljenim plinom u Hammerfestu na sjeveru Norveške 7. studenoga i krenuo je preko Barentsovog mora. Tijekom većeg dijela plovidbe pratit će ga ruski ledolomac na nuklearni pogon.

Brod s posadom od 40 članova unajmio je ruski Gazprom od grčkih vlasnika, tvrtke Dynagas. Tanker se pripremao za ovo putovanje više od godinu dana. "To je izuzetno zanimljiva avantura. Ljudi s broda mogu vidjeti polarne medvjede. Dugo smo ovo planirali i sve je prošlo dobro", izjavio je Toni Lauritzen, komercijalni direktor Dynagasa za BBC News.

Lauritzen je rekao da je ključni čimbenik u odluci da se koristi sjeverni pomorski put nedavno znanstveno izvješće o rekordnom topljenju leda na Arktiku. To skraćuje putovanje broda za 40 posto, kao i količinu potrošenog goriva, prenosi BBC. Drugi razlog za korištenje ove rute je pojava američkog plina iz škriljaca na tržištu, što je smanjilo potrebe za uvoz plina u tu zemlju. U međuvremenu je u Japanu porastao interes za alternativne izvore energije, posebice plin, nakon katastrofe u nuklearnoj elektrani Fukushima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter