Veliki kit ili velika patka?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je Županijski centar 112 još u utorak navecer dobio dojavu od Policijske uprave istarske da je u moru kod Poreca, odnosno preciznije kod Cervar Porta, na oko dvije nauticke milje od obale jedan ronilac uocio desetmetarskog kita, ta informacija koja je izazvala veliko zanimanje medija, još nije potvrdena ni od jedne institucije.

Dojavu, a ni potvrdu o tome nisu dobili u Luckoj kapetaniji, kao ni u lošinjskom Institutu za istraživanje i zaštitu mora Plavi svijet iako ne iskljucuju tu mogucnost.

- Moguce je da se u ovom dijelu Jadrana pojavi kit. Prije dvije godine uocen je grbavi kit u Savudrijskoj vali. Kit je vjerojatno boravio i u Rijeckom zaljevu jer je njegova pojava dokumentirana, a bio je veci od dobrog dupina, kaže voditeljica istraživanja u Plavom svijetu Nikolina Rako. Iz Poreca je pak, dodaje, stigla samo prijava koja nije dokumentirana pa se o kitu na tom podrucju može samo nagadati.

- Zna se samo da je kit uocen dvije nauticke milje od obale i nema njegovog detaljnijeg opisa ni snimke. Sve vrste kitova u Jadranu su moguce, no tu se pojavljuju uglavnom samo dobri dupini i prilicno cesto prugasti dupini. Dobri dupini su manji od kitova, imaju u prosjeku tri metra, odrasli maksimalno 3,5 do cetiri metra, a moguce je da je videna golema psina ili neki morski pas planktonaš jer se golema psina nešto cešce vida u ovim krajevima, istice Rako.

Zbog cega kitovi ili pak ovakvi, bezopasni za ljude, morski psi, dolaze u more sjevernog Jadrana, ne može se sa sigurnošcu utvrditi, istaknula je. Razlog može biti plijen ili pak slijede brodove, ili dolaze zbog klimatskih promjena koje nisu znanstveno dokumentirane.

- Sve vrste kitova koje su opažene u Jadranu nisu se tu zadržale, pogotovo ne na sjevernom Jadranu koji je preplitak za kita od 10 metara buduci da on spada u vece vrste, zakljucila je. (Piše Petra LUKEŽ)


Oprezno s kitovima i dupinima
Iako je susret s dupinima ili kitovima na moru poseban doživljaj, oni su divlje životinje koje približavanje ljudi u vecini slucajeva ometa, navode u Plavom svijetu. Stoga su na svojoj web stranici objavili i pravila ponašanja kod susreta s njima.

Treba im se približiti polako, slijedeci paralelno smjer njihovog kretanja te izbjegavati nagle promjene smjera ili brzine, izbaciti motor iz brzine i pustiti ih da se približe svojevoljno. Iznenadni zvukovi, posebice motorom, ce ih uzbuniti pa to treba izbjegavati.

U krugu od 100 metara od dupina treba biti samo jedno plovilo, a u krugu od 200 metara najviše tri. U njihovoj blizini treba ostati najduže 30 minuta te napustiti podrucje susreta postupno ubrzavajuci tek kad je plovilo udaljeno više od 100 metara.

Dupine se ne smije hraniti i nipošto ne pokušavati plivati s njima - dupini, upozoravaju u Plavom svijetu, imaju oko 300 kilograma i ono što je za njega bezazlen kontakt može ozlijediti covjeka.


Ribari o kitu culi - iz novina
Prica o 10 metara dugom kitu koji je navodno u utorak viden na pucini oko dvije milje od obale Cervar Porta, Porecane nije puno uzbudila. Dok vecina njih samo odmahuje rukom govoreci da je rijec o novinarskoj patki, rijetki su oni koji imalo vjeruju da je takav susret bio moguc.

Kako doznajemo od nekolicine ribara, o  kitu su culi iz novina ili uopce nemaju informacija o kitu koji kruži priobaljem, ali i isticu i da ovih dana zbog fešti nisu previše izlazili na more.

- Malo je vjerojatno da je kit doplivao tako blizu Cervar Porta jer je tamo plicina, ali cudno je i to da je desetmetarski kit preplivao skoro cijeli Jadran bez da ga je itko prije vidio, veli jedan ribar.

Kako smo uspjeli doznati u Cervar Portu, kita su vidjeli supružnici iz Italije, koji u tamošnjoj marini vec godinama imaju vez za svoju malu jedrilicu. Upravo zbog toga što su Talijani tamo cesti gosti i dobro poznaju ovaj dio obale, u Cervaru u njihovu pricu ne sumnjaju. Nažalost, supružnici su se vratili kuci dan nakon susreta s "morskom nemani" pa ih nismo uspjeli naci ne bismo li saznali više detalja.

Vlasnik jednog caffe bara uz marinu, koji je imao prilike s njima razgovarati o ovom susretu, prenio nam je pricu da su kita vidjeli oko dvije milje od jednog rta, ali nam nije znao reci kojeg. Navodno je kit bio dugacak od osam do deset metara, velike okrugle glave i plivao u smjeru Poreca. Jesu li Talijani što ispricali raspitali smo se i na recepciji u tamošnjoj marini i dobili nijecan odgovor.

- Nisu nam ništa rekli, nemamo nikakvu informaciju, možda nisu imali potrebu javiti nam taj dogadaj ili su možda radije ispricali u kaficu, zakljucila je djelatnica na recepciji. (V. H.)


Podijeli: Facebook Twiter