Veliki interes za stare fotografije Marcane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U proteklih tjedan dana u prostorijama Opcine Marcana velik broj posjetitelja razgledao je izložbu "Stare slike Marcane", koja je nastala kao rezultat projekta njihove sumještanke Luize Gortan. Nakon što su se mnogi odazvali njenom pozivu da s tavana, iz kutija i ladica izvuku sve stare fotografije svojih obitelji, Marcane i okolice te ih ustupe za skeniranje, Luiza je u kratko vrijeme uspjela prikupiti više od stotinu crno-bijelih snimaka koji pricaju neke zaboravljene price iz ovog kraja i vracaju u sjecanje osobe koje danas više nisu medu nama.

- Oduševila sam se s kolikim su se entuzijazmom mještani prikljucili ovom projektu, zaista od srca zahvaljujem svima koji su nam ustupili slike. Prikupljanje je krenulo od moje obitelji, susjeda i prijatelja, a na kraju se ta prica proširila po mjestu pa su mi i tijekom same izložbe ljudi donosili slike koje imaju.

Jedino mi je žao što nemamo tocne godine nastanka tih fotografija, ali uz pomoc njihovih vlasnika i posjetitelja izložbe uspijevamo nekako rekonstruirati barem približno vrijeme kad je koja od njih mogla biti snimljena. Sve slike koje su mi donijeli vracene su njihovim vlasnicima nakon što sam ih skenirala, a zatim smo ih isprintali na vecem formatu i uokvirili, u cemu nam je financijski pomogla Opcina, kaže Luiza.

S obzirom na mali izložbeni prostor, bilo je izloženo tek 10 fotografija, a sve ostale mogle su se razgledati uz pomoc projektora. Za to vrijeme Luiza je objašnjavala posjetiteljima što predstavljaju slike i od koga ih je dobila, no cesto su i sami mještani prepoznavali snimljeni dogadaj ili osobu te joj i pricali price vezane uz njih. Ova interakcija dokazala je da se radi o nepogrešivoj i hvalevrijednoj ideji za kojom bi se mogle povesti i druge opcine i na jednom mjestu sacuvati fotozapise iz povijesti svoga mjesta baš kao što cuvaju sve druge kulturne vrijednosti.



- Neki dan su nas posjetila djeca nižih razreda osnovne škole u Marcani kojima je ovo bilo jako interesantno, pogotovo fotografija djece iz vrtica s pocetka prošlog stoljeca na kojoj se nalazi i baka jednog od ucenika. To ga je jako oduševilo jer je možda i prvi put vidio svoju baku u dobi od tri, cetiri godine. Najstarija koju imamo je fotografija marcanske place dok je u njenom središtu još stajala velika ladonja.

Kada je tuda poceo prometovati prvi autobus, nije imao dovoljno mjesta da bi se okrenuo pa su stablo ispilili, a placu poravnali. Na toj se slici vidi i jedna stara volta ispred privatne kuce na pocetku place, vrlo vjerojatno s obiteljskim grbom na luku, koju nitko ne pamti jer je danas više nema na tom mjestu, pa smo po svemu tome zakljucili da bi se moglo raditi o prijelazu iz 19. u 20. stoljece, objašnjava Gortan.

Medu izloženima našle su se i fotografije starih razglednica iz doba Austro-Ugarske koje su takoder vrlo vrijedan izvor podataka o nekadašnjem izgledu Marcane, Krnice i Raklja, a imali smo priliku vidjeti i fotografiju prvog lijecnika u Marcani, stare limene glazbe, prvog autobusa iz doba talijanske okupacije koji je po mjestima opcine skupljao radnike i vozio ih u rudnike u Rašu, pa sliku krnicke obitelji u tradicionalnim narodnim nošnjama.

Našle su se tu i nešto "novije" slike koje prikazuju gradnju škole i vrtica, otvaranje prve javne špine u središtu Marcane, znacajne licnosti ovog kraja poput Ive Siljana, pa i japlenice koje su se još uvijek koristile 70-ih godina prošlog stoljeca.

- Ove ce se slike uskoro naci u galeriji na portalu Marcana info uz kratke opise svake od njih, a glavni mi je cilj da se što više takvih fotografija sacuva jer bi zaista bila velika šteta da se izgube. Prikupljanje se dakle nastavlja i tko god nade neke stare fotografije negdje na tavanu, može nam se javiti i rado cemo i njih skenirati. Ideja možda i jest moja, ali moram se zahvaliti svima koji su mi u njenoj realizaciji pomogli, od Opcine i mjesne Udruge umirovljenika do mojih prijatelja Inde Balagic i Kreše Dembica, unuka Ive Siljana, rekla je Gortan.


Podijeli: Facebook Twiter