Veliki interes za smještaj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prijeko potrebna usluga visoke kvalitete iznad uobicajenih standarda pružena je tijekom prošle godine u pulskom Centru za osobe oboljele od Alzheimerove demencije i drugih demencija, gdje je na stalnom smještaju bilo 13, a na privremenom osam korisnika.

Njihova je fluktuacija bila neznatna, što je prouzrokovalo još veci pritisak zainteresiranih obitelji za smještaj, pogotovo onih uvrštenih na listu zaprimljenih zahtjeva, doznajemo od ravnateljice pulskog Doma za starije i nemocne osobe "Alfredo Štiglic" Vesne Grubišic Juhas.

Stalni smještaj s dvanaest mjesta bio je kompletno popunjen, a privremeni znatno. Na potonjem je osam korisnika dnevnog boravka oboljelih od demencija bilo smješteno u 14 navrata, na minimalno tri i maksimalno 90 dana, zbog odlaska skrbnika na poslovno ili privatno putovanje, lijecenje i rehabilitaciju ili pak njihove potrebe za odmorom.

Korisnici su prosjecno stari 83 godine, a skrb se provodi 24 sata dnevno. U sklopu radno-okupacijskih aktivnosti provodena je svakodnevna lagana tjelovježba u skladu s mogucnostima pojedinog korisnika te više kracih jednostavno strukturiranih aktivnosti, od vježbe dosjecanja i nabrajanja do orijentacije i vizualno-perceptivnog treninga. Organizirane su šetnje, odlasci pojedinaca na priredbe i susrete te mise, kazala je Grubišic Juhas. (I. N. TURKOVIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter