Veliki interes za izradu dilda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ket Bowman vec godinu dana živi u Zagrebu i održava radionice izrade dilda (umjetnih penisa) te raznih predmeta od kože i gume uobicajenih u S/M i queer subkulturama. Zanimljivo je da simpaticna tridesetogodišnja profesorica engleskog jezika, porijeklom iz australskog Brisbanea, pri tom upotrebljava iskljucivo reciklirane materijale, ili, kad je rijec o silikonu, one koje je moguce vrlo jeftino nabaviti.

"Godine 2008. putovala sam na beogradski Queer festival, a potom na sarajevski, koji je naposljetku otkazan. Nakon toga bila sam volonterka na zagrebackom festivalu gdje sam upoznala sjajne ljude, te sam odlucila da mi Zagreb bude "baza". Voljela bih ovdje provesti što je moguce više vremena, no periodicno odlazim u Englesku i Australiju gdje zaradujem predavanjem engleskog. No, voljela bih ovdje živjeti što više, otkako sam 2002. godine napustila Australiju nisam nigdje ovako dugo ostala. Naime, ovdje treba napraviti još jako mnogo, kada govorimo o borbi za prava homoseksualnih, transrodnih i queer osoba. U zapadnoj Europi i Australiji borimo se za stvari koje jesu važne, no najvažnije bitke su tamo ipak dobivene i nikako nije prihvatljivo iskazivati homofobiju", kaže Ket, koja je i svojevrsna aktivistica. No najviše interesa izazivaju njene radionice.

"Radim s kožom, gumom i silikonom. Vecinu toga sam i sama naucila na radionicama po raznim festivalima, na primjer u Berlinu i Barceloni. Gumu je vrlo lako pronaci, na primjer od starih zracnica za bicikle koje trgovine i tako bacaju. Što se silikona tice, kupujem onaj u tubi koji se može naci u velikim trgovinama s kucanskim potrepštinama i alatima. Posebni, umjetnicki silikon bio bi bolji, no on je i znatno skuplji. Konacni proizvod svakako je higijenski, no ipak preporucujem upotrebu kondoma, pogotovo ako ga ne koristite sami", prica Ket. Kaže kako je teško postici kvalitetu kao što je ona koju imaju proizvodi u trgovinama sa seksualnim igrackama.

"No, zabava se sastoji u tome da sami napravite svoj dildo. Željela bih održavati radionice jednom mjesecno u klubu Medika, u kojem sam ih i do sada održavala", zakljucila je naša sugovornica, koja je izmedu ostalog i clanica zagrebackog zbora Le zbor. Kako namjerava trajno ostati u Zagrebu, prihvatila se i ucenja hrvatskog jezika. Premda je i lingvistkinja, te govori nekoliko jezika, hrvatski je prvi slavenski jezik kojeg se prihvatila te kaže kako nije nimalo lagan. Ipak, vec razumije mnogo toga. Nije ni cudno, s obzirom da se u torbi koju je donijela na naš sastanak, uz, naravno, njene proizvode, našla i - hrvatska pocetnica.


Podijeli: Facebook Twiter