"Veliki hrvatski majstori 20. stoljeća" u Beču

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba "Veliki hrvatski majstori 20. stoljeća" iz fundusa Galerije starih i novih majstora Gradskog muzeja Varaždin otvara se večeras u palači Porcia u središtu Beča.

Izložena su 44 ulja na platnu i akvareli te osam skulptura 47 hrvatskih autora 20. stoljeća među kojima su reprezentativna umjetnička djela Vlahe Bukovca, Miroslava Kraljevića, Vladimira Becića, Jerolima Miše, Marina Tartalje, Vanje Radauša, Otona Glihe, Ive Dulčića, Frane Kršinića, Koste Angelija Radovanija, Ede Murtića, Miljenka Stančića, Ive Režeka, Ferdinanda Kulmera i mnogih drugih.

"Izložba obuhvaća izbor najboljih umjetničkih djela iz fundusa Galerije starih i novih majstora 20. stoljeća Gradskog muzeja Varaždin", izjavio je Hini ravnatelj muzeja Miran Bojanić Morandini.

"Kroz ovu izložbu niz hrvatskih umjetnika vraća se Beču gdje su studirali radili i crpili inspiraciju za svoje umjetničko stvaralaštvo poput Miroslava Kraljevića i Otona Ivekovića, a Slava Raškaj istaknuta slikarica boravila je neko vrijeme u Zavodu za gluhonijemu djecu u Beču", dodala je kustosica izložbe Mirjana Dučakijević.

Naglasila je kako je posebna čast u povijesnom zdanju palače Porcija predstaviti najreprezentativnija umjetnička djela hrvatskih slikara i skulptora 20. stoljeća i ukazati na blisku stoljetnu hrvatsko-austrijsku povezanost posebice u kulturi.

U palači Porcija pohranjena je administrativna biblioteka i u njoj se čuvaju vrijedni dokumenti iz austrijske povijesti.

"Ovom izložbom željeli smo bečkoj kulturnoj javnosti pokazati umjetničke dosege hrvatskih majstora 20. stoljeća", rekao je ravnatelj Bojanić Morandini.

Dodao je da se varaždinski muzej ovom izložbom prvi put predstavlja u Beču te najavio da je u pripremi velika izložba pod naslovom "Varaždin - biser u habsburškoj kruni" koja je planirana za 2015. godinu u Varaždinu.

Izložba u Beču organizirana je u suradnji s hrvatskim ministarstvima vanjskih i europskih poslova i kulture, hrvatskim veleposlanstvom u Austriji, Gradskim muzejom Varaždin i Uredom saveznog kancelara Republike Austrije, a bit će otvorena do 17. ožujka. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter