Veliki formati i nabrijani stihovi

Cvijetovi na voćkama privukli su i pčele (D. MEMEDOVIĆ)
Cvijetovi na voćkama privukli su i pčele (D. MEMEDOVIĆ)

Subotnja večer Art&Music festivala protekla je u znaku umjetnosti, likovne i književne uz dodatak glazbe kao pozadinske podrške. Započelo je na petom katu Rojca gdje je udruga Bukanoise u sklopu Art&Musica priredila svoju desetu jednovečernju izložbu u sklopu galerije 5kat, a ovaj mali jubilej obilježen je radovima, akrilima na platnu pulskog umjetnika Davora Klimana. Radi se o radovima velikog formata nastalim u zadnjih nekoliko godina koje nije do sada izlagao, a bile su dio nastavka njegove posljednje izložbe u prostorijama MMC-a Luka i HDLU-a Istre, ali koji su nastali nakon toga kao jedan intermezzo između nekih skulptura i drugog stvaranja.

- Ona mogućnost kada imate prostor jednostavno se razmahati i otići u slikarstvo čisto radi slikarstva, bez ikakvih pretenzija i razmišljanja o suvremenim tokovima unutar umjetnosti, kaže Kliman. L'art pour l'art (umjetnost radi umjetnosti), znači? "Ponekad dobiješ mogućnost da se zatvoriš u atelje i da stvarno slikaš radi slikarstva" kaže Kliman ne bježi od toga da je umjetnost komunikacijski čin, ali napominje da je ovo je stvarno bio neki njegov hommage apstraktnom ekspresionizmu ili, kako kaže "svemu onome što stoji iza nas kada imamo tu sreću da u Rojcu imamo atelje gdje možemo komotno raditi velike formate. Nakon dugo godina stiskanja u malim prostorima nastala je potreba za iskazivanjem na velikom formatu radi čistog užitka slikarstva."

Kliman je ravnatelj Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli pa nas je zanimalo jesu li zbog toga komentari na njegov račun stroži.

"Mislim da nije pitanje strogosti, možda postoji i ta težina prema meni, ali za sada su kritike uglavnom uvijek bile pozitivne. S druge strane mislim da svi mi koji radimo u toj školi je dobro da izlažemo, da djeca koju učimo, kojoj predajemo, kojima pričamo o umjetnosti zapravo vide da nije ono što samo pričamo nego da to i radimo svojim djelima", zaključuje Kliman koji ovu jednovečernju izložbu vidi kao uvertiru kojoj je cilj da se ti veliki formati nastave i da pokuša napraviti samostalnu izložbu većeg obima.

Izložba je popraćena glazbom koju su puštali rezident DJ Matko Banković te Marino Jurcan.

Dok je izložba još trajala, u Dnevnom boravku Rojca sjatili su se Drumski razbojnici, skupina poetskih entuzijasta koji su pokazali da je poezija u Hrvatskoj živa i zdrava, da ima srce, glavu i glas, jedino joj nedostaje publika do koje će taj glas doprijeti. Entuzijastični stihotvorci i nabrijani stihozborci Žarko Jovanovski, Siniša Matasović i Vid Jeraj uz glazbenu pratnju Maka Murtića pokazali su kako zvuči suvremena hrvatska poezija kada je se oslobodi svih okova i pusti s lanca u polumrak pulskog Rojca, bez želje da ikome gleda u brk i osvrće se na znakove zabrane ili ograničenja brzine.

Nastavak uz radionice stripa i radija

Art&Music festivala nastavlja se u ponedjeljak tradicionalnom strip radionicom pod vodstvom Petre Gardijan. Art&Music ove godine prvi put nudi Tečaj radio krojenja. Polaznici tečaja moći će saznati kako osmisliti emisiju, kako je plasirati, uređivati i kako je izgubiti, a sve bazirano na osobnim iskustvima voditelja Borisa Bjelice Bebe i Branimira Slijepčevića Brade. Završni radovi nastali na tečaju bit će predstavljeni u 48-satnoj radio intervenciji "Radio na ledu" u eteru iznad grada koja počine 22. prosinca u podne i završava u podne 24. prosinca. Radionice su besplatne, traju do 8. prosinca, a zainteresirani se mogu prijaviti na [email protected]. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter