Veliki dan Debota

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stvorivši zavidnu količinu dobrih vibracija i dojmljivu, žanrovski različitu glazbenu sliku, dobro uvježbani gitarist, pjevač i kantautor Arsen Pliško, basist Srđan Kuzmanović Krle i bubnjar Vedran Vojnić, koji čine pulski alternativni pop rock trio Deboto, sinoć su u 60 minuta u pulskom Rock Caffeu uspješno koncertno predstavili debitantski album "Maona".

Prije početka koncerta frontmen Arsen zahvalio je svim suradnicima, a posebno starim članovima Debota - bubnjaru Alfredu Poropatu Frediju i basistu Davoru Milovanu Billyju. U opuštenoj atmosferi, dijeleći publici CD-ove prije i nakon koncerta, izveli su redom svih 12 skladbi s albuma prvijenca. "Maona" je, inače, u lokalnom žargonu naziv za lijenu osobu, a autoironično su se odlučili za taj naziv jer se album pojavio nakon 20 godina postojanja Debota.

Koncert su jučer u bisu zaključili ponovnom izvedbom vesele, pitke, no ne i plitke pjesme "Uveja", a vrhunci koncerta su bili za izvedbi dviju melodičnijih, po osobnom sudu, najkvalitetnijih skladbi s ovog albuma - "Kadi si ti" i odjavne "Veliki dan". Bitno popunjujući muzičku sliku, iznimno je dobar i važan kao prateći vokal bio bubnjar Vedran Vojnić.

Pjesma "Kadi si ti" u glazbenom izričaju priziva rano stvaralaštvo "Gustapha i njegovih dobrih duhova", a pjesma "Tovar i srna" Francija Blaškovića. Taj utjecaj i ne čudi previše s obzirom da je Arsen Pliško godinama svirao gitaru u Gustafima i Francijevom Gori Usssi Winetouu.

Novi album Debota, usput, sniman je tijekom prošle i ove godine u studiju G.I.S. u Kastvu te u Radnoj sobi Pionir u pulskom Rojcu, a producent je Edi Cukerić. Ilustraciju za naslovnicu albuma izradio Nadan Rojnić-Biondo, a dizajn potpisuje Mauricio Ferlin. Materijal je objavila udruga "Tondak", kojoj je to ujedno i prvo fizičko izdanje nakon digitalnog izdanja prve rezidencije "Pionirski dom". (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter