Veliki brat kontrolira vozila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odnedavno je u Hrvatskoj dostupan sustav satelitskog pracenja i upravljanja voznim parkom "3d tracking". Rijec je o sustavu koji cuva vozila, nadgleda kretanje zaposlenika i smanjuje troškove tvrtkama. Stvoren je u Velikoj Britaniji i uspješno se koristi u 17 zemalja diljem svijeta. Kako funkcionira.

Svako vozilo unutar tvrtke ima ugraden sofisticirani GPS/GPRS uredaj koji šalje podatke o njegovom kretanju na glavni server. Korisnik "3d trackinga" u svakom trenutku preko bilo kojeg racunala povezanog na internet može utvrditi trenutnu poziciju vozila, trenutnu brzinu i smjer kretanja vozila, kretanje vozila u odredenom vremenskom razdoblju sa raznim izvještajima o kretanju, stajanju te sva mjesta i vremensko zadržavanje vozila.

Takoder, uredaj ocitava prijedeni put u odredenom vremenskom razdoblju, najvecu brzinu koje je vozilo postiglo te izvještaje o obilasku obilježenih interesnih tocaka u zadanom intervalu. Korisnik može primati upozorenje e-mailom ili SMS-om ukoliko vozilo ode izvan zadanog radijusa kretanja, prede odredenu brzinu, krece se u zabranjenoj zoni, itd.

Istraživanja su pokazala da se nakon ugradnje sustava nadzora korištenje vozila u privatne svrhe smanjilo za cak 20 posto. Cinjenica da su pod stalnim nadzorom natjerala je vozace da se pridržavaju ogranicenja brzine, što je rezultiralo smanjenjem kazni i 30 postotnim smanjenjem troškova goriva u budžetu poduzeca. Istovremeno se pozitivno utjece i na produženje vijeka trajanja vozila, odnosno manji su troškovi servisa.


Podijeli: Facebook Twiter