Veliki brat i u Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Organizirani videonadzor javnih gradskih površina postaje stvarnost i u Hrvatskoj. Ne radi se samo o pojedinacnim kamerama, koje su poodavno prisutne i u hrvatskim gradovima, a cija je svrha prije svega zaštita nekog objekta (banke, trgovackog centra, veleposlanstva), vec o sustavu kojim se pokriva daleko veca javna gradska površina.

Grad Dubrovnik je najavio da ce javne površine nadzirati uz pomoc 72 kamere, a preporuku za to dalo je Vijece za prevenciju kriminaliteta. Danju i nocu snimali bi se važniji punktovi u Dubrovniku, a u prvoj fazi trebale bi se pokriti Pile. Cilj je na taj nacin povecati sigurnost i pojednostaviti hvatanje prestupnika.

Ulaganje u novu tehnologiju za zaštitu koštat ce 67 tisuca kuna mjesecno, na taj nacin prikupljeni podaci nece biti javno dostupni, a za brigu o njima bit ce zadužena policija.

U pretvaranju javnih površina u prizorište za "Velikog brata" vjerojatno je najdalje otišao London. Nakon dogadaja od 11. rujna 2001. godine gradske su vlasti uložile milijarde funti u golemi sustav kamera, kojih je samo u podzemnu željeznicu postavljeno šest tisuca. No, to nije prije pet godina onemogucilo teroriste u njihovu napadu na London.

Pavle Kalinic, strucnjak za sigurnost i celnik zagrebackog Ureda za upravljanje kriznim situacijama, rekao je da je to kao ideja dobro, bez obzira na nedostatnu zakonsku regulativu, ali zloupotrebe su uvijek moguce i, po njemu, nije ih moguce sprijeciti.

Ponovio je izreku da je put do pakla poplocan dobrim namjerama, jer i da se zakonom tocno odrede kontrolni mehanizmi, "znamo da se u Hrvatskoj zakoni ne primjenjuju baš najbolje". Osim što bi kamere snimile ono zbog cega su postavljene, mogle bi snimiti i, primjerice, nekog muškarca sa ženom koja mu nije supruga.

Kalinic je uvjeren da bi u nekom takvom slucaju zloupotreba bila samo pitanje vremena. Takav sustav zaštite usporedio je s lijekovima, koji imaju kako dobre, tako i loše strane. Za njega bi važno bilo kamerama pokriti hrvatske autoceste, što bi bilo mnogo efikasnije od svojedobne kupovine presretaca.


Podijeli: Facebook Twiter