Veliki Blek u ateljeu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba slika Andija Pekice podužeg naziva "Veliki Blek, novi pjesnici, prozirni psi i mi, decki sa Stoje" otvorena je u petak u pulskoj galeriji Milotic. Velikog Bleka došli su pogledati i brojni Pekicini ucenici - sadašnji i bivši, a jedan od njih, Oleg Šuran, napisao je tekst i oblikovao katalog izložbe. Na njega je spala i zadaca da kaže nešto o autoru i kako su izložene slike nastale.

Šuran je kazao da je Pekica ujedno i pjesnik te da je svoje stihove utkao u slike. Centralnu poziciju u stvaralaštvu Andija Pekice ima, kako je to i sam potvrdio, njegov atelje u Rojcu - on je polazišna tocka autorovih stilskih i sadržajnih preokupacija, što je Šuran dobro opisao u svom tekstu:

"Pekica se uz obitelj okružuje prijateljima, slikarima, pjesnicima, pedagozima, dizajnerima, odvjetnicima, ucenicima, dizajnerima, bivšim ucenicima... Reklo bi se da su vrata njegovog ateljea uvijek otvorena. Slike nastaju u tom trenutku - kroz druženje, razgovor. Slikar djeluje kao filter. On slika sam, ali ne i usamljen. Mnoštvo tema koje se kroz razgovor obraduju, što spontano, što ciljano, on na platna zapisuje bojilom i pjesmama pisanih pisacom mašinom. Te znakove zatim kolažira i slojevito gradi sliku. Slojevi koje dodaje i oduzima proporcionalni su ranije spomenutim odnosima. Estetika nije ciljana, ona se javlja sama, buduci da se radi o vrsnom slikaru snažnog crteža".

Kolaži, slojevi, pokriveni dijelovi, jasne crte, crteži poput skica... sve su to elementi sadržani u izloženim Pekicinim slikama. Rezultati tog kolažiranja, gradenja i pokrivanja cesto su oniricni, nedefinirani i u kojim se smisao može tek naslutiti. Kako sam autor kaže, slika nije nikad gotova, a upravo ta otvorenost dijela cini ju podložnu razlicitim interpretacijama.

Andi Pekica diplomirao je na Pedagoškom fakultetu u Rijeci, u klasi profesora J. Butkovica, smjer grafika, 1994. godine. Radi kao profesor u pulskoj Školi primijenjene umjetnosti i dizajna. Osim pedagoškim radom, bavi se slikarstvom, grafikom i dizajnom. Izlagao je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je više nagrada i priznanja za svoj rad. Predsjednik HDLU-a Istre bio je od 2006. do 2009. godine.

Izložba u galeriji Milotic ostaje otvorena do 2. veljace. (B. VINCEK; snimio D. ŠTIFANIC)


Podijeli: Facebook Twiter