Velike vrućine "gutaju" kilovate

(Manuel ANGELINI)
(Manuel ANGELINI)

Toplotni val koji nas je pogodio u prvim danima srpnja povećao je potrošnju električne energije do granica rekorda. Maksimalna ljetna snaga u 2015. godini, kažu u Hrvatskoj elektroprivredi, na području Istre zabilježena je u utorak, 7. srpnja u 21.30 sati i iznosila je 216 MW s potrošnjom od 4361 Mwh.
Tog su dana temperature zraka bile do 39 stupnjeva Celzijusa i očito je kako su klima uređaji, ventilatori i hladnjaci, barem u večernjim satima, radili punom snagom.

Maksimalna potrošnja struje ovog ljeta još nije nadmašila prošlogodišnju, koja je 13. kolovoza 2014. godine na opskrbnom području Elektroistre iznosila 230 MW.

Apsolutni rekord u ljetnoj potrošnji u Istarskoj županiji zabilježen je 8. kolovoza 2013. godine u 21 sat, kada je maksimalna snaga iznosila 241 MW.

S obzirom da je za kraj tjedna najavljen novi toplinski val u cijeloj zemlji, nema sumnje da će porasti i potrošnja električne energije, pa su mogući i novi rekordi.

"Na području HEP-ova Operatora distribucijskog sustava Elektroistra Pula nema nikakvih problema u opskrbi kupaca električnom energijom," naglasila je Lidija Džaja Moharić, glasnogovornica HEP-a. (D. G.)



 


Podijeli: Facebook Twiter