Velike štete na šumama Gorskog kotara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na šumama Gorskog kotara su u prošlih nekoliko dana zbog vremenskih nepogoda nastale velike štete, koje je teško točno procijeniti, no riječ je o više stotina milijuna kuna, izjavio je danas član Uprave Hrvatskih šuma Ivan Ištok.

Predstavnici te tvrtke danas su obišli područje Čabra i Gerova, koje je najteže pogođeno. Ištok je kazao da se izravne štete samo na području Čabra i Gerova procjenjuju na više desetaka milijuna kuna i da su u obilasku utvrdili velike štete na bukovim stablima.

- Procjenjujemo da je 90 do 100 posto stabala na tom području oštećeno, rekao je ističući da je riječ o pretežito mladim stablima, koje će se morati posjeći, a da zrelija stabla imaju šanse preživjeti. Raduje da je jela gotovo neoštećena, dodao je.

Ištok je rekao da se, također po procjenama, na području Gerova i Čabra radi o gotovo milijun kubika drvne mase koju će trebati posjeći i izvući iz šume.

Na upit o sanaciji i financijskim štetama, kazao je da Hrvatske šume imaju zakonsku obvezu sanirati štete u roku od dvije godine, ali će to biti teško ostvarivo budući se radi o velikom zahvatu.

- Nama šumarima je važno stanje oštećenih staništa, kojima će trebati puno godina da se oporave, naglasio je.

Na upit o tijeku sanacije, odgovorio je da će se najprije sanirati ono što može predstavljati opasnost, odnosno stabla uz ceste, koje su zatrpane drvećem, a kasnije i unutrašnjost šuma. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter