Velike razlike u sufinanciranju novorođenčadi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je jednokratna naknada za novorođenčad prije svega simbolična gesta kojom gradovi i općine potpomažu roditelje prilikom sretnog obiteljskog događaja u neku ruku predstavlja malu, ali stvarnu financijsku pomoć, ali još više ukazuje na svjesnost sredina o višedesetljetnim negativnim demografskim trendovima zemlje koji osim izumiranju prije toga prijeti kolapsu mirovinskog sustava.

Demografska obnova tema je koju je u kampanji promovirala sadašnja stranka na vlasti obećavajući, između ostalih demografskih mjera, zvučnih tisuću eura (7.500 kuna) pomoći po novorođenom što još nije ispunila. Stoga smo napravili veliko istraživanje kojim smo saznali koliko su istarski gradovi i općine (od 41 općine i grada odgovorilo nam je njih 32) prošle godine izdvojili novaca po novorođenčetu (prvom, drugom, trećem…), analizirali smo izdvajanja za naknade u odnosu na cjelokupni lanjski godišnji proračun, te izdvajanja po glavi stanovnika.

Lani je tako, prema usporedbi izdvajanja za naknade u odnosu na cjelokupni godišnji proračun, za svoje najmlađe stanovnike najviše, gotovo jedan posto (0,94) proračuna, izdvojila općina Pićan koja je u 2015. godine isplatila 67 tisuća kuna iz proračuna koji je težio 7,1 milijun kuna, a od gradova Pazin (0,66 posto) koji je izdvojio 327 tisuća kuna iz proračuna od 49,2 milijuna kuna. S druge strane medalje, po izdvajanju za novorođenčad u odnosu na godišnji proračun, najlošije stoje gradovi Buje (0,06 posto proračuna), Pula (0,07) i Vodnjan (0,12).

Osim po ukupnom udjelu u proračunu, Pićan i Pazin se ističu visinom naknada koje su u samom istarskom vrhu. Pićan koji je lani isplatio dvanaest naknada za prvo dijete isplaćuje 3.000, za drugo 5.000, za treće 10.000, i po dvije tisuće kuna više za svako sljedeće dijete. Pazin je lani isplatio 88 naknada, a za prvorođenče daje 3.000, drugorođenče 4.000, a treće i sljedeće dijete (ali i blizance, trojke…) 5.000 kuna. (Anđelo DAGOSTIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter