Velike količine stiropora valovi su na obalu donijeli s mora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na poziv Marina Štokovca, savudrijskog ribara, uputili smo se u malu lučicu Laura na hrvatskoj strani Piranskog zaljeva (Savudrijska vala), jednu od posljednjih pomorskih oaza na tom dijelu sjeverozapadne obale koja nije dana u koncesiju nekoj od hotelijerskih tvrtki.

Dolazak na pitomu šljunčanu plažu, žalo, na prvi pogled ostavio nas je bez daha, kako zbog prirodne ljepote, a tako i zbog "snijega" koji se dobro i duboko zavukao u uvalicu zabijelivši površinu od 300 četvornih metara plaže. Ne bi to bilo ništa neobično nakon jučerašnjih oborina i zahlađenja, ali poziv Štokovca bio je iz razloga što se nije radilo o snijegu ili sličnoj prirodnoj pojavi, već velikim količinama krupnog i usitnjenog stiropora kojega su valovi nanijeli iz susjedne Slovenije. Stiropor ili polistiren koji se proizvodi u kemijskoj industriji korištenjem petroleja i gotovo je nerazgradiv ostavlja puno tragova na životnu sredinu, prirodni okoliš, a osobito je opasan prilikom isparavanja, jer oslobađa toksične kemikalije.

Kako se zatekao na našoj obali i čemu je služio na slovenskoj strani s koje je onečišćenje stiglo, ostaje mala enigma, ali sudeći prema svemu, iz razgovora s ribarom Danijelom Kolecom, saznajemo da se najvjerojatnije radi stiroporu korištenom u betonskom pontonu (splavu) na kojem se nalazi privezište slovenskih barki i vjerojatno ga je nevrijeme oštetilo, a snažan vjetar izbacio u lučicu Laura. Od Štokovca saznajemo da je nemili slučaj prijavljen komunalnim redarima pa se čeka daljnje postupanje. Usput bi komunalni redari mogli u lučici zapaziti i hrpetinu rezanog granja i sječki bačenih niz padinu na plažu preko zidova slovenskih vikendaša koji imaju vikendice uz more te prave red samo u svojim dvorištima. (S. BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter