Velikani svjetskog jazza u Eufrazijani

Pijanistica Ayşe Tűtűncű nastupa u atriju Eufrazijeve bazilike u utorak u 21 sat
Pijanistica Ayşe Tűtűncű nastupa u atriju Eufrazijeve bazilike u utorak u 21 sat

Sutrašnjim koncertom Ayşe Tűtűncű Tria u 21 sat u atriju Eufrazijeve bazilike počinje četvrto izdanje Valamar Jazz Festivala, koji će pod umjetničkim vodstvom Tamare Obrovac Poreč na nekoliko dana grad pretvoriti u centar svjetskog jazza.

Turski trio predvodi pijanistica Ayşe, istaknuta predstavnica turske glazbene scene i je ovo prilika da se ljubitelji jazza upoznaju sa suvremenom turskom glazbom temeljenom na kombinaciji jazza, klasike i turske glazbene tradicije.

Uz Ayşe, trio čine čelist Anil Erarslan i saksofonist Meriç Demirkol. U srijedu u isto vrijeme, na istom mjestu nastupa Renaud Garcia - Fons, vrsni francuski kontrabasist i skladatelj kojega zbog njegove virtuoznosti neki nazivaju "Paganinijem kontrabasa".

Širokog glazbenog interesa, od klasike preko jazza do flamenca surađivao je s nizom svjetskih glazbenika različitih žanrovskih usmjerenja i nacionalnosti, a za njemačku etiketu Enja snimio je devet albuma.

Slijedeće tri koncertne večeri odvijat će se na pozornici na otoku Sv. Nikola, pa tako u četvrtak u 20 sati nastupa Billy Childs All Star Quartet. Childs je jedan od najtraženijih skladatelja, aranžera i pijanista na jazz sceni. U bogatoj karijeri sakupio je deset Grammy nominacija, a prestižnu skulpturu primio je tri puta.

U nastupu ga prati kvartet u kojem sviraju saksofonist Steve Wilson, kontrabasist Hans Glawisching i bubnjar Kendrick Scott. U 22 sata nastupa Trilok Gurtu, virtuoz na udaraljkama i jedan od najpoznatijih indijskih glazbenika na jazz sceni. Njegov osjećaj za glazbu je vrlo složen, a duhovnost i empatije za razne kulture neprestano ga vode u potragu za novim načinima ekspresija utemeljenim na autentičnoj tradiciji.

U petak navečer na pozornici prvi nastupaju Marcin Wasilevski, Slawomir Kurkiewicz i Michail Miskiewicz, jedan od zanimljivijih klavirskih trija europskog, ali i svjetskog suvremenog jazza. Trio je snimio osam albuma, od čega tri za prestižnu etiketu ECM, te nastupao na pozornicama i festivalima širom svijeta.

U 22 sata na pozornicu dolaze Buster Williams i "Somethnig more quartet". Williams je nezaobilazna figura u suvremenoj povijesti jazza, na sceni više od pedeset godina, koji je nastupao s velikanima poput Art Blakeya, Dexter Gordon i Wynton Marsails i drugih. Početkom devedesetih osnovao je Something more quartet čija se postava tijekom vremena mijenjala, a trenutno su u njoj još troje iznimnih jazz glazbenika: saksofonist Mark Gross, pijanist Eric Reed i bubnjarica Cindy Blackman Santana.

U subotu, zadnjeg dana festivala nastupaju Mo' Blow, energični Nijemci koji u svojem repertoaru imaju jazz i soul, a kvartet je nizom turneja stekao reputaciju svjetske atrakcije. Festivalski program zaključit će Eddie Palmieri i Afro - Caribbean Jazz All Stars. Palmieri slovi kao jedna od najvećih ikona salse i latinoameričkog jazza, koji je tijekom svoje pet desetljeća duge karijere snimio 36 albuma, te je za svoj rad nagrađen s devet Grammyja.

Popratni programi Valamar Jazz Festivala su matineje koje će se održavati u 10 sati u Papillon baru na rivi od četvrtka do subote i na kojima nastupaju Alma Dželili Quartet i For Sale Quartet, te afterpartyji koji će se istih dana održavati u dvorištu Ville Polesini od 23.30 sati nadalje i na kojima nastupaju Kristian Terzić & Friends.

U četvrtak u 19 sati na Trgu slobode održat će se Valamar Jazz Guerilla, besplatan koncert na kojem će se predstaviti Bristol Univercity Big Band. Ulaznice za festival mogu se nabaviti u hotelima Valamar Riviera, Rubin, Fortuna Island i u Clubu Tamaris. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter