Velikani industrial metala Ministry u lipnju u Zagrebu

Ministry
Ministry

Jedan od najutjecajnijih i najznačajnijih industrial metal bandova svih vremena, grupa Ministry, nastupit će u srijedu, 7. lipnja u Zagrebu u Tvornici kulture. Ovo će biti prvi koncert u Hrvatskoj ovog sastava osnovanog 1981. u Chicagu.

U najranijoj fazi Ministry su djelovali kao new wave synthpop bend čiji je debi "With Sympathy" čak ušao u gornji dom Billboardove ljestvice. No, već s drugim izdanjem, "Twitch" iz 1986., a pogotovo albumom "The Land Of Rape And Honey" Al Jourgensen, osnivač, glavni autor i do danas jedini stalni član, napravio je zaokret prema zvuku po kojem je ušao u glazbenu povijest. Globalni proboj bend je doživio kultnim albumom "Psalm 69: The Way To Succeed And The Way To Suck Eggs" 1992. godine na kojem je i singl "Jesus Built My Hotrod". Taj album smatra se najznačajnijim izdanjem industrial glazbe uopće te je prodan u gotovo od 2 milijuna primjeraka, čime je bendu osigurao poziciju na Lollapalooza turneji te otvorio put za mainstream uspjeh izvođačima poput Marilyn Mansona i Rammsteina.

Tijekom nekoliko desetljeća kroz grupu je prošlo dosta glazbenika, ali jedina konstanta je karizmatični i pomalo tajanstveni frontman Al Jourgensen. Naime, ovaj glazbenik je više puta proglašavan bilo mrtvim ili nestalim, u klinikama za liječenje od ovisnosti proveo je dobar dio svoje bogate karijere, a početkom 2001. skoro mu je amputirana ruka zbog ugriza pauka.

Unatoč svemu, Al je uz Ministry oformio još nekoliko uspješnih bendova (Revolting Cocks, Lard…), brojnim obradama pokazao širinu glazbenog znanja, te je čak dobio i nominaciju za Grammyja.

Nakon četverogodišnje pauze, Ministry su se ponovo okupili 2012. nakon čega su objavili svoj posljednji studijski album "From Beer To Eternity", album posvećen preminulom gitaristu Mikeu Scacciju koji je trebao je biti posljednji u karijeri ovih industrial divova, ali možda Al ponovo promjeni mišljenje.

Ulaznice za zagrebački koncert prodaju se u Zagrebu u Dirty old shopu u Tratinskoj 18 te Rockmarku u Berislavićevoj 13, u Rijeci u Dallas Music Shopu u Splitskoj 2a, na Eventimovim prodajnim mjesta te na www.eventim.hr. Do 6. lipnja ulaznice se mogu kupiti po cijeni od 150 kuna, a na dan koncerta za ulaz će trebati izdvojiti 170 kn. (T. TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter