Velikani engleske književnosti na novoj web stranici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Želeći približiti neka od najvećih imena engleske viktorijanske i književnosti romantizma suvremenoj javnosti, British Library pokrenuo je novu web stranicu koja bi mogla postati najveći digitalni izvor za englesku književnost, prenosi britanski Guardian.

U prvoj fazi digitalizacije kompletnog engleskog literarnog opusa "od 'Beowulfa' do danas", na stranici Discovering Literature dostupno je 1.200 raznih materijala - zapisa, pisama, dnevnika i rukopisa velikana poput Williama Blakea, Williama Wordswortha, Mary Shelley, Johna Keatsa, Jane Austen, Charlesa Dickensa, Oscara Wildea i drugih. Na ideju o pokretanju web stranice takvog sadržaja uprava British Libraryja došla je nakon što je ispitivanje koje je obuhvatilo više od 500 profesora engleske književnosti pokazalo kako čak 76 posto njih smatra da je britanskim srednjoškolcima "teško doživjeti" klasične autore kao stvarne ljude, dok njih 82 posto smatra da uvid u originalne rukopise i skice na učenike "djeluje poticajno".

Među "najvećim literarnim vrijednostima" British Libraryja našla se i sarkastična zabilješka Jane Austen o tome kako je jedna poznanica roman "Ponos i predrasude" proglasila "totalnom glupošću". U drugim zapisima Austen navodi "uglavnom pozitivna" mišljenja svojih prijatelja i obitelji o njezinim romanima, iz kojih se vidi da se nisu mogli složiti oko toga koji im je najbolji. Tu su i dnevnici, pisma, novinski isječci tog vremena i fotografije, primjerice uvojka kose Percyja Bishea Shelleyja, kao i njegova pjesma "Ozymandias".

Na web stranici nalazi se i jedna ranija skica jednog od najpoznatijih Wildeovih djela "Važno je zvati se Ernest", ali i novinski zapisi sa suđenja 1895., kada je optužen za nastrano ponašanje i osuđen na dvije godine prisilnog rada. U nastojanju oživljavanja toga razdoblja i približavanja ondašnje literarne scene današnjim učenicima i suvremenoj javnosti, British Library je u web stranicu uključio i rječnik krimi-slenga iz 1809. u kojemu se nalaze brojne riječi kojima se u svojim djelima koristi Dickens.

Također je dostupna i najveća zbirka zapisa iz djetinjstva sestara Bronte, među kojima njihove minijaturne bilježnice u kojima detaljno opisuju svoje izmišljene svjetove Gondol i Angriju, te najraniji poznati zapis Charlotte Bronte, šarmantno ilustrirana kratka priča koju je autorica romana "Villette" napisala za svoju mlađu sestru Anne.

Kako je najavljeno, web stranica kontinuirano će se dopunjavati novim sadržajima sve dok ne bude digitalizirana kompletna povijest engleske književnosti, od "Beowulfa" do danas. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter