Velikan transavangarde u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radovi Mimma Paladina, jednog od najvecih živucih talijanskih likovnih umjetnika, u subotu su predstavljeni u staroj tiskari u Puli. Radi se o umjetniku ciji je rad obilježilo konceptualno stvaralaštvo sedamdesetih i slikarstvo transavangarde pocetkom osamdesetih godina. Otvorenje izložbe u organizaciji Muzeja suvremene umjetnosti Istre, a u suradnji s Obalnom galerijom Piran i Muzejom savremene umjetnosti Vojvodine, proteklo je u znaku velikog poštovanja prema umjetniku i njegovih uistinu impozantnih radova te u konacnici cinjenice da je njegovo pojavljivanje u Hrvatskoj, nakon zagrebacke premijere 1980., drugi put upriliceno upravo u Puli, i to posredstvom MSUI-ja.

- Ovo je treca internacionalna izložba u organizaciji MSUI-ja. Prva je bila "Remont", druga i još uvijek aktualna izložba je madarske umjetnice Erzebet Saar, a treca je ova Paladinova. Velika je cast imati internacionalnu zvijezdu poput njega u našem gradu, kazala je povjesnicarka umjetnosti Gorka Ostojic Cvajner. Mladen Lucic istaknuo je da je Paladino vertikala svjetske suvremene umjetnosti te da je njegov doprinos svjetskoj likovnoj umjetnosti, posebice na polju transavangarde, ogroman.

Kurator Enzo di Martino, dugogodišnji kronicar i umjetnikov prijatelj, istaknuo je da Venecijanci na Pulu gledaju kao na sestrinski grad. - Vidio sam vaše projekte o muzeju, ali smatram da ta institucija može biti i u sugestivnim prostorima stare tiskare. Paladina slijedim vec godinama, pisao sam kataloge za njegove grafike i skulpture, a poznajem ga još iz godina kada je konceptualnu umjetnost, a za koju je smatrao da je rekla svoje, zamijenio slikarstvom s parolom "Povlacim se i idem u tišini naslikati sliku".

Paladinova je izložba uistinu jedan od najboljih dogadaja na likovnoj sceni Istre uopce. Njegov golem doprinos razvoju i povratku slikarstva na velika vrata pocetkom osamdesetih godina neprocjenjiv je, kao i kvaliteta izloženog u staroj tiskari. Radi se o eksperimentalnim radovima u kombiniranoj tehnici iz perioda devedesetih godina i onima iz novog milenija u kojima dominiraju briljantne grafike ogromnih dimenzija. Izložba Paladinovih djela svakako je nezaobilazna destinacija za svakog likovnjaka, a cinjenica da su na njegov razvoj utjecali velikani poput Matissea, Kleea, Picassa, Dinea, Kirchnera, Muncha, Cezannea, Brancusija, ali i primitivne i neoprimitivne umjetnosti, govori dovoljno o njegovoj kvaliteti.


Podijeli: Facebook Twiter