Velika zlatna medalja ulju obitelji Žužic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od 107 uzoraka maslinovog ulja iz Istre, s Kvarnera, iz Slovenije i Italije, najvišu je ocjenu zaslužilo ono koje je proizvela obitelj Žužic iz Tara. Zlatne medalje dobilo je 76 uzoraka kao vrhunske kvalitete, devet ih je bilo ekstradjevicanske kvalitete, a tri djevicanske. Medu uzorcima bilo je i 18 onih koji svojim kvalitetom nisu uspjeli zadovoljiti tražene kriterije.

Ocjenjivanju na 14. manifestaciji Tekuce zeleno zlato Istre održanoj u subotu u Taru prethodio je poslijepodnevni program ispunjen predavanjima talijanskih i domacih strucnjaka o razvoju maslinarstva u Istri i problematici maslinarstva u Hrvatskoj, a bilo je govora i o navodnjavanju u maslinarstvu te o malom cvrcku, novoj štetocini na istarskim maslinama. Tematski dio manifestacije završen je okruglim stolom o maslinarskoj problematici.

- Kvaliteta ulja ove je godine fantasticna. Ako je berba bila u prvoj dekadi listopada i ako su preradu u uljarama provodili na pravi nacin, onda drugacije ne može niti biti, nema tu nekih velikih Tajni. Kada je program FAO prestao djelovati u Hrvatskoj, svi koji smo bili na specijalizaciji u svijetu, odlucili smo se radi produženja i kontinuiteta programa osnovati udrugu maslinara Istarske županije Olea.



Naš primarni zadatak bio je i još uvijek je, da educiramo maslinare, a ne da dijelimo medalje. Da se vidi da su maslinari nešto percepirali o kvaliteti ulja, u skladu s onim što su naucili. Edukacija je primarna i zato smo ove godine zadnjim plasiranima podijelili dvadesetak knjiga o maslinarstvu, da nešto nauce, rekao je nam je na kraju skupa Italo Žužic, predstavnik organizatora i jedan od doajena maslinarstva u Hrvatskoj.

Organizatori manifestacije bili su udruga Olea i udruga poljoprivrednika Agro Porec, uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede, Županije, Opcine Tar-Vabriga, tarske i porecke Turisticke zajednica te Drugog programa Hrvatskog radija.


Podijeli: Facebook Twiter