Velika zlatna medalja Rožani Cervar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rožana Cervar dobitnica je velike zlatne medalje na 9. smotri maslinovog ulja, održanoj u subotu u organizaciji novigradske udruge Agroemonia. Zlatna odlicja dobili su ?urda Beletic, Milan Brecevic, Ante Babic, Moreno Ivancic, Bruno Mihelic, Franko Cervar, Dario Krevatin, Tranquilino Beletic, Ivan Gortan, Jasna Fabris, Igor Kocijancic i Bruno Cervar. Svi redom dobili su ocjenu vecu od 7,60 pa je u ime komisije za ocjenjivanje Italo Žužic rekao da se radi o fantasticnim uljima.

Ostalih tridesetak maslinara dobilo je diplomu za sudjelovanje. Predsjednik Agroemonije Igor Kocijancic rekao je da je na smotru pristigao 41 uzorak, najviše do sada, što znaci da poljoprivrednike sve više zanima kakvo ulje imaju.

Žužic se osvrnuo na kvalitetu ulja koja je kušao, istaknuvši da su neki maslinari poceli s berbom cak prerano, dok se u nekim uzorcima osjetilo po murki, odnosno po vegetativnoj vodi. To je šteta, jer je sirovina bila dobra, odnosno problem je u tome što ekstrakcija nije bila u redu. Napomenuo je da higijena u uljari mora biti kao u apoteci, tijek prerade treba stalno pratiti.

Žužic tvrdi da ulja moraju imati svježinu i miris po plodu da bi bila ekstra kakvoce. Govoreci o sortama, objasnio je da u Istri treba obavezno saditi one koje su otporne na zimu i bolesti poput paunovog oka, maslinovog moljca ili cadavice – po njemu je svejedno hoce li biti autohtone, talijanske, španjolske ili turske. Ako su preosjetljive na bolesti, poput bjelice i buže, onda ih treba špricati, što znaci da nema govora o ekološkoj proizvodnji. Najotpornijima za naše podrucje pokazale su se sorte leccino i pendolino.

Prije no što su Kocijancic i gradonacelnik Anteo Milos urucili odlicja i diplome, kratku prezentaciju o ARKOD-u, odnosno o sustavu za identifikaciju parcela održala je Marina Kocijancic iz brtoniške ispostave Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu. Kada Hrvatska ude u Europsku uniju poljoprivrednici ce moci ostvariti pravo na poticaje samo kroz ARKOD, rekla je ona. Potom je talijanski strucnjak za navodnjavanje Gianfranco Olivo govorio o nacinima i mogucnostima navodnjavanja maslina.


Podijeli: Facebook Twiter