Velika Zlatna Arena "Zvizdanu" Dalibora Matanića

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Velika Zlatna Arena za najbolji film 62. Pulskog filmskog festivala dodijeljena je filmu "Zvizdan" redatelja Dalibora Matanića "za film koji ima sposobnosti doprijeti do gledatelja sa svojom porukom kroz odlično artikuliranu narativnu strukturu i originalne glumačke izvedbe".

Rečeno je to na subotnjoj konferenciji za novinare u pulskoj Zajednici Talijana gdje je ocjenjivački sud u sastavu filmski kritičar Maurizio Braucci, programski savjetnik Berlinale foruma Bernd Buder, glumac Zlatko Burić, majstor tona Srđan Kurpjel i redatelj Kristijan Milić donio odluke o najboljima. "Zvizdan" je odnio i Zlatnu Arenu za režiju Daliboru Mataniću, za glavnu žensku ulogu Tihani Lazović, za najbolju sporednu žensku ulogu Nives Ivanković, za najbolju sporednu mušku ulogu Dadi Ćosiću i za kostimografiju Ani Savić Gecan.

Najbolja muška uloga je ona Emira Hadžihafizbegovića u filmu "Takva su pravila" Ognjena Sviličića, a nagrada Breza za najboljeg debitanta pripala je Heleni Buljan za ulogu Dore u filmu "Ti mene nosiš", redateljice Ivone Juka. Najbolja maska je ona Mojce Gorogranc Petrushevski za film "Ljubav ili smrt", a za oblikovanje zvuka Zlatnu Arenu dobio je Martin Semenčić za "Rakijaški dnevnik". Filmu "Ti mene nosiš" pripale su i nagrade za glazbu, Tehou Teardu, za vizualne efekte Zoranu Čuliću i Nebojši Rogiću, i za kameru Mariu Oljači.

Za specijalne efekte Zlatnu Arenu dobio je Branko Repalust za "Svinjare" Ivana Livakovića, za scenografiju Ivana Veljača za "Takva su pravila", a za montažu Vesna Lažeta i Hrvoje Mršić za "Imena višnje" Branka Schmidta. Zlatna Arena za scenarij pripala je Josipu Mlakiću za film "Imena višnje" Branka Schmidta.

Publika je u Programu Pulica dodijelila diplomu za najbolji dugometražni film ostvarenju "Nevidljivi dječak" redatelja Gabrielea Salvatoresa. Nagrada ocjenjivačkog suda studentskog programa koji je djelovao u sastavu Vanja Kaluđerčić, savjetnica i selektorica, Marin Juranić, filmski montažer, Andrej Korovljev, pripala je filmu "Ljeto bez mjeseca" redatelja Stefana Ivančića.

O nagradi za najbolji kratki film - hrvatski program odlučivao je ocjenjivački sud u sastavu Vanja Kaluđerčić, savjetnica i selektorica, Marin Juranić, filmski montažer, Andrej Korovljev, redatelj, dodijelivši diplomu za najbolji kratki film iz Hrvatskog programa filmu "Malo više kiše" redatelja Marka Dugonjića.

Nagrada ocjenjivačkog suda programa susjedi i prijatelji u sastavu Martina Petrović, voditeljica deska Kreativna Europa, Rebecca Lenkiewicz, scenaristica, Karel Och, umjetnički ravnatelj međunarodnog filmskog festivala u Karlovym Varyma, dodijelio je diplomu za najbolji film ostvarenju "Koza" redatelja Ivana Ostrochovskog. Ocjenjivački sud u sastavu Olinka Vištica producentica, Srđan Dragojević redatelj i producent, Christopher Goodwin filmski kritičar dodijelio je nagrade za međunarodni program filmu "Pored mene" redatelja Stevana Filipovića.

Međunarodni žiri dodijelio je posebno priznanje filmu "Koza" redatelja Ivana Ostrochovskog. Nagrada hrvatskog društva filmskih kritičara Oktavijan dodjeljuje se filmu "Zvizdan" redatelja Dalibora Matanića, s prosječnom ocjenom 4,46. (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter