Velika Zlatna Arena "Metastazama"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Velika Zlatna Arena za najbolji film na 56. festivalu igranog filma dodijeljena je Stanislavu Babicu, producentu filma "Metastaze" redatelja Branka Schmidta.

"Film se nametnuo kao osobita psihološka studija skupine urbanih marginalaca obilježenih brojnim ožiljcima ovdašnje zbilje. Odlikuje se besprijekornim osjecajem za organizaciju kadra i scene kojima je ostvario uvjerljivo prožimanje dokumentaristickih i igranih komponenti", istaknuo je u svome priopcenju ocjenjivacki sud Nacionalnog natjecateljskog programa u sastavu Zrinko Ogresta, predsjednik, te clanovi Vlasta Knezovic, Bruno Kragic, Vlatko Perkovic i Josip Podvorac.Zlatna Arena za režiju pripala je Zvonimiru Juricu i Goranu Devicu za film "Crnci", i to "za preciznost i razradenost svih oblika filmskog izlaganja kojima su dosegli rijetku redateljsku razinu pri obradi ogoljele price".

Puljanki Dijani Vidušin za ulogu Ines u filmu "Ljubavni život domobrana" redatelja Pave Marinkovica pripala je Zlatna Arena za najbolju glavnu žensku ulogu. Obrazloženje navodi da je rijec o šarmantnoj i duhovitoj glumi kojom je osobitom prirodnošcu ostvarila lik urbane djevojke u dilemama koje donosi suvremena svakodnevica.Reneu Bitorajcu je za najbolju glavnu mušku ulogu pripala Zlatna Arena za ulogu Krpe u filmu "Metastaze". U motivaciji je istaknuto da je rijec o intenzivnoj i dinamicnoj kreaciji kojom je u nepopustljivom tempu docarao nemir i brutalnost lika.

Zlatna Arena za najbolju sporednu mušku ulogu išla je Nikši Butijeru za ulogu Šarana u filmu "Crnci" Jurica i Devica, a za najbolju sporednu žensku ulogu Leni Politeo za ulogu Babe u filmu "U zemlju cudesa" Dejana Šorka.Zlatna Arena za scenarij pripala je Antoniu Nuicu za film "Kenjac", za osobit smisao u ocrtavanju slojevitih obiteljskih odnosa te dramaturšku zaokruženost cjeline.

Vjesnikova nagrada Breza za najboljeg debitanta dodjeljuje se Lani Baric za glavnu žensku ulogu u epizodi "Žuti mjesec" Zvonimira Jurica u omnibusu "Zagrebacke price".

Nagrada Žirija mladih filmofila za najbolji film Medunarodnog natjecateljskog programa dodjeljuje se Costa-Gavrasu, redatelju filma "Raj je zapadno", a za najbolji film nacionalnog natjecateljskog programa Branku Schmidtu za "Metastaze".

Hrvatsko društvo filmskih kriticara nagradu za najbolji dugometražni igrani film u Medunarodnom programu dodjeljuje redatelju filma Jamesu Grayu za film "Ljubavnici".

Glasovanjem za Nacionalni program prikazan u Areni, publika je najbolje ocijenila "Vjerujem u andele" Nikše Svilicica, koji je dobio 4,57.

Antoniju Nuicu za film "Kenjac" išla je nagrada Hrvatskog društva filmskih kriticara Oktavijan za najbolji hrvatski dugometražni igrani film.


Podijeli: Facebook Twiter