Velika Zlatna Arena filmu "Pismo ćaći"

Ekipa najboljeg filma 59. Pule
Ekipa najboljeg filma 59. Pule

Velika Zlatna Arena filmu "Pismo ćaći" Velika Zlatna Arena na 59. festivalu igranog filma u Puli za najbolji film pripala je Veri Robić-Škarica, producentici filma "Pismo ćaći", redatelja Damira Čučića. Tom je filmu pripala i Nagrada Breza za najboljeg debitanta (za režiju je nagrađen Damir Čučić) Zlatna Arena za ton (Martin Semenčić), za montažu (Hrvoje Mršić i Damir Čučić) i za najbolju sporednu mušku ulogu (Mate Gulin).

Najbolju žensku ulogu na ovogodišnjoj Puli ostvarila je Ana Karić, kao Helena u filmu "Noćni brodovi" Igora Mirkovića, a najbolja muška uloga je ona Renea Bitorajca kao dr. Danka Babića u filmu "Ljudožder vegetarijanac" režisera Branka Schmidta, koji je dobitnik Zlatne Arene za režiju. Za najbolju sporednu žensku ulogu nagrađena je Olga Pakalović za interpretaciju u Safije u filmu "Halimin put" Arsena Antuna Ostojića.

Vlatka Vorkapić za film "Sonja i bik" nagrađena je za najbolji scenarij, dok je posebna Zlatna Arena za tehnološku inovaciju pripala Jozi Patljaku. Za masku je Zlatna Arena pripala Jasni Rosini za film "Ljudožder vegetarijanac", za kostimografiju Slavici Šnur za "Sonja i bik", a za scenografiju Ivani Škrabalo za "Ljudožder vegetarijanac".

Film "Sonja i bik" dobio je nagradu za glazbu, koja se dodjeljuje Stanku Kovačiću, Damiru Martinoviču i Ivanki Mazurkijevć. Za kameru je dobitnik Zlatne Arene Dragan Ruljančić za film "Ljudožder vegetarijanac". O nagradama je odlučivao prosudbeni sud u sastavu Nina Violić (glumica), Tomislav Kurelec (filmski kritičar), redatelj Dalibor Matanić, scenarist Ante Tomić i snimatelj Vanja Černjul.

U sekciji manjinskih koprodukcija Zlatna Arena za scenarij dodjeljuje se Srđanu Dragojeviću za film "Parada", a Hristini Popović u istome filmu za ulogu Biserke dodijeljena je Zlatna Arena za glavnu žensku ulogu.

Nagrada publike Zlatna vrata Pule pripala je filmu "Halimin put" Arsena Antona Ostojića s prosječnom ocjenom 4,86. U kategoriji međunarodnog programa najbolji je film "Snjegovi Kilimandžara" Roberta Guediguiana. Najboljim glumcem u kategoriji stranih filmova proglašen je Denis Podalydes za interpretaciju u filmu "Sarkozy", dok je Zlatna Arena za najboljeg redatelja pripala filmu "Zbogom kraljice" Benoitu Jacquotu. Posebno je priznanje dodijeljeno filmu "Shun Li i Pjesnik" redatelja Andrea Segrea.

Ocjenjivački sud Međunarodnog programa djelovao je u sastavu Milčo Mančevski (redatelj), glumica Mirjana Karanović te redatelj i glumac Metoda Pevec. Nagrada Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara pripala je "Ljudožderu vegetarijancu" Branka Schmidta s 4,21, dok je isti ocjenjivački sud u međunarodnom programu diplomu dodijelio Ralphu Fiennesu za film "Koriolan", a u sekciji manjinskih koprodukcija ta nagrada nije dodijeljena.(V. BEGIĆ; snimio M. ANGELINI )


Podijeli: Facebook Twiter