Velika Zlatna Arena filmu "Kratki izlet"

S lanjskog natjecanja DanceStar u dvorani Žatika (B. RITOŠA)
S lanjskog natjecanja DanceStar u dvorani Žatika (B. RITOŠA)

Glavna nagrada 64. izdanja pulskog filmskog festivala, Velika Zlatna Arena za najbolji film dodijeljena je filmu "Kratki izlet" redatelja Igora Bezinovića, produkcijske kuće Studio Pangolin i producenta Igora Bezinovića. Bilo je to dvostruko slavlje za Bezinovića, koji je danas proslavio i svoj 34. rođendan.

Breza za Čejen Černić

"Nadahnuta i moderna egzistencijalistička alegorija koja nenametljivo raste iz kadra u kadar. Poput junaka Bezinovićeva filma koji se odluče za avanturu traganja za starom Gradinom koja navodno krije rijetke ljepote i gledatelj koji se odvaži zaroniti u ovaj film susrest će se s osobitim i širokim spoznajama. Vrsna križanja fikcije i dokumentarizma, nadogradnje konkretnoga apstraktnim, a realnoga nadrealnim", napisao je u motivaciji prosudbeni žiri ovogodišnjeg izdanja. Ocjenjivački sud djelovao je u sastavu Zrinko Ogresta, predsjednik ocjenjivačkog suda, scenarist i redatelj; Josip Grozdanić, filmski kritičar; Mladen Ožbolt, scenograf, Ivana Zozoli Vargović, kostimografkinja i Vedran Živolić, glumac.

Nagrada Breza za najboljeg debitanta pripala je Čejen Černić za režiju filma "Uzbuna na Zelenom Vrhu". Zlatna Arena za režiju otišla je Hani Jušić za film "Ne gledaj mi u pijat", a kao motivacija navedeno je "za nadahnuto orkestriranje svim stvaralačkim elementima ovog dirljivog filma koji u svakom kadru potvrđuje iskrenu autoričinu potrebu da se bavi osobitim i bremenitim svijetom svojih junaka".

Najbolje muške uloge pripale su glumcima iz filma "Ustav Republike Hrvatske" Rajka Grlića. Tako je Zlatna Arena za najbolju sporednu mušku ulogu pripala Dejanu Aćimoviću za ulogu Ante Samardžića, a Zlatna Arena za najbolju glavnu mušku ulogu Nebojši Glogovcu za ulogu Vjeke Kralja u istoimenom filmu. Najbolje ženske uloge dodijeljene su glumicama iz filma " Ne gledaj mi u pjat" redateljice Hane Jušić. Zlatna Arena za najbolju sporednu žensku ulogu dodijeljena Arijani Čulina za ulogu Vere u filmu, a Zlatna Arena za najbolju glavnu žensku ulogu pripala je Miji Petričević za ulogu Marijane u istoimenom filmu.

Zlatna Arena za scenarij otišla je Rajku Grliću i Anti Tomiću za film "Ustav Republike Hrvatske" redatelja Rajka Grlića.

Zlatna Arena za oblikovanje zvuka pripala je Martinu Semenčiću za film "Kratki izlet" redatelja Igora Bezinovića, a za masku je dodijeljena Bianki Žugelj i Tatjani Tomišić za "ZG80" redatelja Igora Šeregija. Zlatna Arena za vizualne efekte u filmu otišla je Pragma Videu i Visual effects Houseu za film "Anka" redatelja Dejana Aćimovića, dok je Zlatna Arena za specijalne efekte u filmu dodijeljena Branku Rapalustu za "Mrtve ribe" Kristijana Milića. Zlatna Arena za kostimografiju pripala je Katarini Pilić za film "Ne gledaj mi u pijat" Hane Jušić, dok su za scenografiju Zlatnu Arenu dobile Petra Poslek i Iva Rodić za film "Goran" redatelja Nevija Marasovića.

Nagrađena i braća Sinkauz

Zlatna Arena za glazbu dodijeljena je Puljanima Alenu Sinkauzu i Nenadu Sinkauzu za film "Goran" redatelja Nevija Marasovića. "Glazba je jedan od ključnih segmenata filma redatelja Nevija Marasovića. U priči o likovima uhvaćenima u procijepu između želja i mogućnosti te ambicija i realnosti, kombinacija evergrina i središnje glazbene teme s variranjem motiva prijeteće potmule grmljavine, učinkovito gradira dramsku tenziju".

Zlatnu Arenu za montažu zaslužio je Hrvoje Mršić za film "Agape" redatelja Branka Schmidta, a za kameru nagrada je pripala Branku Linti za film "Ustav Republike Hrvatske".

Uz ove nagrade Ocjenjivački sud hrvatskog programa uputio je posebne pohvale filmu "Mrtve ribe" redatelja Kristijana Milića u produkciji Eurofilma i koprodukciji Kazališno-filmske udruge Oktavijan za produkcijski entuzijazam i skladnu sinergiju filmskih profesionalaca iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ocjenjivački sud mladih filmofila dodijelilo je priznanje za najbolji hrvatski dugometražni film za "Ne gledaj mi u pijat", redateljice Hane Jušić, a priznanje za najbolju manjinsku koprodukciju filmu "Dnevnik mašinovođe", redatelja Miloša Radovića.

Priznanje za najbolji dugometražni film iz Međunarodnog programa Europolis – Meridijani pripala je filmu "Sakupljač", redatelja Alekseja Krasovskog.

Priznanje za najbolji kratki film iz Međunarodnog programa Eurokratki dodijeljen je filmu "Podvojen(o)", redatelja Keitha Alberta Tedescoa. Priznanje za najbolji dugometražni film iz programa Kino uz more odlazi filmu "Kako se zdravo udebljati", redatelja Kevorka Aslanyana. Priznanje za najbolji film iz Studentskog programa išlo je filmu "After Party", redatelja Viktora Zahtile.

Nagrada ocjenjivačkog suda Fedeora priznanje za najbolji hrvatski dugometražni film dodijelio je filmu "Ustav Republike Hrvatske" Rajka Grlića, a priznanje za najbolju manjinsku koprodukciju dodijeljena je filmu "Kuća drugih", redatelja Rusudana Glurjidze.

Dodijeljene su i nagrade ocjenjivačkog suda međunarodnog programa. Zlatna Arena za najbolji dugometražni film išla je filmu "Čovjek zvan Ove", redatelja Hannesa Holma, a za najbolji kratkometražni film "Žirafi", redateljice Janne Schmidt. Posebna pohvala za kratkometražni film u kategoriji međunarodnog programa pripala je filmu "Sanjaj, slatko sanjaj", redatelja Michaela Iversena.

Za Hrvatski program – manjinska hrvatska koprodukcija Zlatnu Arenu dobio je "Sieranevada", redatelja Cristia Puiua, a za režiju nagrađen je Miloš Radović za film Dnevnik "mašinovođe".

Nagrada Hrvatskog društva filmskih kritičara Oktavijan pripala je filmu "Ne gledaj mi u pijat" redateljice Hane Jušić s prosječnom ocjenom 4,66. Publika je, glasovanjem za Hrvatski program prikazan u Areni, dodijelila nagradu Zlatna vrata Pule filmu "ZG80", redatelja Igora Šeregija s prosječnom ocjenom 4,32. Publika je u programu Pulica dodijelila diplomu za najbolji dugometražni film filmu "Upomoć, smanjio sam učiteljicu" režisera Swena Unterwaldta.

Tako je glasala publika

1. ZG 80, redatelj Igor Šeregi, 4.32

2. Ustav Republike Hrvatske, redatelj Rajko Grlić - 4,29

3. Uzbuna na Zelenom Vrhu, redatelj Čejen Černić - 4,25

4. Dnevnik mašinovođe, redatelj Miloš Radović – 4,21

5. Ne gledaj mi u pijat, redateljica Hana Jušić - 3,94

6. Fuck Off I Love You, redatelj Anđelo Jurkas - 3,85

7. Goran, redatelj Nevio Marasović - 3,72

8. Lavina, redatelj Stanislav Tomić - 3,68

9. Naša svakodnevna priča, redateljica Ines Tanović - 3,57

10. Agape, redatelj Branko Schmidt - 3,53

11. Zbog tebe, redatelj A. Jurkas, A. Korovljev, T. M. Klarić - 3,48

12. Mrtve ribe, redatelj Kristijan Milić - 3,28

13. Kratki izlet, redatelj I. Bezinović - 3,25

(Vanesa BEGIĆ i Mladen RADIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter