Velika šteta u buzetskoj kotlini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Olujna, na udare orkanska bura zahvatila je buzetsku kotlinu prouzrocivši velike štete. Voditelj operative Parka Dragan Klaric stanje je nazvao ozbiljnim. Bura je naime istrgnula s postolja uredski kontejner gradske komunalne firme Park te ga doslovce bacila na padine deponija Griža.

U gotovo dvije tone teškom kontejneru koji obuhvaca tri poslovne prostorije nalazi se skupa oprema, digitalna vaga za vaganje komunalnog otpada, kamere za videonadzor, klima, racunala, no teško je procijeniti u kakvom su stanju jer su se ulazna vrata od udarca zaglavila pa se u kontejner ne može uci.

Orkanska bura porazbacala je i oštetila kontejnere za otpad, srušila prometne znakove, polomila granje i stabla, pa su ekipama gradskog komunalca u rašcišcavanju prometnica u pomoc priskocili i vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Buzet. Materijalna šteta prema prvim procjenama mogla bi doseci sto i pedeset tisuca kuna, kaže direktorica Parka Ervina Kisicek.

Crjepovi s krovova zgrada oštetili su automobile parkirane ispred Djecjeg vrtica Grdelin. Udari vjetra oštetili su i raznijeli dio polikarbonatnih ploca s nadstrešnice Autobusnog kolodvora u Buzetu te uništili vanjski objekt za smještaj mobilnih sanitarija.

Orkanska bura polomila je desetak kvadrata staklenih vanjskih ploca na Ljevaonici Roc. Nanijela je snijeg u pogon pa su tijekom prijepodneva morali preorganizirati proizvodnju. Materijalna šteta u Ljevaonici procjenjuje se na 20-ak tisuca kuna, izjavio je direktor buzetskog pogona Cimosa Romeo Božic.

U Buzetu je palo tek nekoliko centimetara snijega, ali je zato visina snježnog pokrivaca na Nugljanskom krasu, Kompanju i Krkužu dosezala petnaestak centimetara, a u zapusima i do pola metra. Brzina vjetra u Buzetu ujutro je iznosila oko 130 kilometara na sat. U poslijepodnevnim satima najavljeno je jacanje bure pa u Buzetu strahuju od novih šteta.


Podijeli: Facebook Twiter