Velika sjena svestranog Matoša

Dr. Petrač otvara 19. Šoljanove dane (M. Ć.)
Dr. Petrač otvara 19. Šoljanove dane (M. Ć.)

Iako je znatan broj najavljenih referenata izostao zbog bolesti, desetak iznesenih znanstvenih referata o liku i djelu A. G. Matoša, kao središnjoj temi ovogodišnjih 19. dana Antuna Šoljana u Rovinju, dovoljno su pokazali koliko je velika sjena ovog svestranog pisca i društvenog kroničara s kraja 19. i početka 20. stoljeća koja i danas, u 21. stoljeću, zasjenjuje mnoge autore i događaje hrvatske suvremenosti. Bilo da je riječ o novinarstvu kojim se bavio da bi preživio i mogao pisati, oštroj i beskompromisnoj kritici, literaturi, posebno pjesničkim i putopisnim opusima, ili žarkoj pravaškoj i starčevićanskoj brizi za Hrvatsku i hrvatstvo.

Predsjednik Društva hrvatskih književnika dr. Božidar Petrač i u svom pozdravnom govoru, kao i u referatu o Matoševim pogledima na BiH, ističe do koje je mjere on i danas življi od svih živućih autora pa i političara u doživljaju i tvorenju hrvatske sudbine i stvarnosti, što također potvrđuje i dr. Vinko Brešić u svom prilogu o Matošu i hrvatskoj književnosti kada se u nedavnom "otimanju" za obilježavanje stoljetnice Matoševe smrti, 17. ožujka 1914., vidi sva podijeljenost Hrvatske i svojatanje Matoša kroz prizmu onoga "što mi se kod njega sviđa to i ističem, a što ne to prešućujem".

Upravo je ta sudbina i pratila ovog velikana kroz njegov buran i plodan život dezertera, putnika i patnika, više gladnog no sitog, hrvatskog nacionaliste i čvrstog europejca koji je današnju EU predvidio, opisao i želio prije više od sto godina još u vrijeme Carevine.

Ovogodišnji Dani Antuna Šoljana, koji je 1964. na Matoševom grobu izrekao proročanski govor o tome da mu nakon svega i toliko godina nakon smrti "nisu donijeli ništa, samo kisele plodove" te zatražio u ime svih oprost "jer su svima jezici omlohavili", završili su u MMC-u prikazivanjem filma "I dok je srca, bit će i Kroacije - A. G. Matoš" iz 1993. u produkciji HRT-a, scenarista Mladena Jurana i urednika Nedjeljka Fabria i Ive Štivičića. (M. ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter