Velika rođendanska izložba Fotokluba Zagreb


Rovinjski Centar vizualne umjetnosti "Batana", jedan je od ukupno osam galerijskih prostora u osam gradova, u kojima zagrebački Fotoklub obilježava svojih 125 godina od osnutka. Velika rođendanska proslava bila je i prigoda za organiziranje niza izložbi u Hrvatskoj (i inozemstvu) koji se, sastojao od fotografija iz prošlog ali i 21. stoljeća.

Kako je na otvorenju istaknula Vera Jurić, tajnica Fotokluba Zagreb, u dogovoru s rovinjskom "Batanom" odlučili smo uslišati želju domaćina, pa smo se i predstavili s radovima autora 21. stoljeća.

- Iz bogate zbirke fotografija za izložbe je odabrano 125 fotografija od jednakog broja autora, od čega je 70 fotografija iz prošlog, a 55 s početka ovog stoljeća. Kako je Rovinj "glasao" za 21 stoljeće, predstavili smo se s 55 fotografija, koje su upravo namijenjene ovoj galeriji budući da se iste neće predstavljati u Pazinu, Rijeci, Buzetu, Labinu, Umagu, Zadru i Zagrebu, već će se autori istih predstaviti s drugim naslovima, temama i motivima, rekla je Vera Jurić.

Inače, direktor CVU "Batana", Mladen Boljkovac, podsjetio je na višegodišnju suradnju dviju galerija i klubova, koja je "zacementirana" 2001. godine, poveljom o bratimljenju. Također, primijetio je i da je tijekom godina ova suradnja imala svoje uspone i padove, ali i naglasio kako ova izložba zasigurno predstavlja novi i čvršći korak naprijed između stogodišnjaka. Jer, rovinjskoj je fotografiji 150 godina tek, a Fotoklubu Zagreb samo 125. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter