Velika reorganizacija vlade u Kini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kina je u nedjelju objavila plan restrukturiranja vlade prema kojem smanjuje broj ministarstava za dva i smješta moćno ministarstvo željeznica u okvire drugoga.

Novi kineski čelnici nastoje ojačati učinkovitost i suzbiti korupciju u zemlji. Ova reforma označava najveće smanjenje broja ministarstava od 1998. kada je tadašnji premijer Zhu Rongji izvršio preustroj Državnog vijeća, a dolazi u vrijeme sve veće javne zabrinutosti zbog transparentnosti i birokratskog dupliranja.

Vlada će Povjerenstvo za planiranje obitelji, agenciju koja nadzire spornu politiku jednog djeteta, spojiti s ministarstvom zdravstva te ojačati ovlasti tijela za kontrolu hrane i lijekova, stoji u vladinu izvješću objavljenom tijekom godišnjeg zasjedanja parlamenta.

"Brojni operativni, organizacijski i problemi podjele rada postoje sada u minsitarstvima Državnog vijeća", rekao je glavni tajnik vijeća Ma Kai u govoru o planu reformi Nacionalnom narodnom kongresu. Dodao je kako "kršenje dužnosti, korištenje položaja za vlastiti probitak i korupcija" nisu učinkovito suzbijeni.

Budući kineski predsjednik Xi Jinping i budući premijer Li Keqiang preuzimaju svoje nove funkcije po okončanju godišnjeg kongresa sljedećeg tjedna.

Ministarstvo željeznica i Povjerenstvo za planiranje obitelji su posebno nepopularni i njihova se reforma očekivala. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter