Velika potraga za ubojicom iz Toulousea

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedna od najvecih potraga u modernoj francuskoj povijesti pokrenuta je za ubojicom iz Toulousea koji je u ponedjeljak usmrtio cetvero ljudi ispred židovske škole i, kako se vjeruje, trojicu vojnika prošlog tjedna, javljaju agencije i BBC.

Policija je uvjerena da su napadi povezani jer je u oba korišten isti skuter i pištolj istog kalibra. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy zbog toga je za podrucje južne Francuske proglasio najvišu razinu opasnosti od terorizma, crvenu, prvi put u francuskoj povijesti.



Ta mjera vlastima omogucuje da poremete rutinu svakodnevnog života i nametnu jake mjere sigurnosti, ukljucujuci mješovite vojno-policijske ophodnje i ovlasti suspenzije javnog prijevoza i zatvaranja škola. Straže su postavljene ispred svih vjerskih škola i svih židovskih i muslimanskih vjerskih ustanova.

Istražitelji su istragu usmjerili u dva smjera, na islamisticki motiv napada ili na krajnju desnicu. Ministar unutarnjih poslova Claude Gueant izjavio je u utorak za Francuski radio da je ubojica još nepoznat.



Ubojica se koristio pištoljem kalibra .45 i skuterom yamaha ukradenim u Toulouseu prije pet dana. Ministar je rekao da su ocevici vidjeli malu kameru oko ubojicina vrata i vlasti pretražuju internet u potrazi za mogucom snimkom.

Napadac je u ponedjeljak ubio troje djece i jednog nastavnika u školi Ozar Hatorah. Minuta šutnje za njima održat ce se u svim francuskim školama u 11 sati.

Ubijeni su Jonathan Sandler (30), rabin i vjerski ucitelj iz Jeruzalema i njegova dvojica sinova, devetogodišnjak i petogodišnjak. Cetvrta ubijena je sedmogodišnja djevojcica, kci ravnatelja škole. Ona je umrla na ocevim rukama.


Podijeli: Facebook Twiter